Съучастникът на свирепия убиец Станимир Рагевски – Деян Дичев поиска да излезе на свобода, за да се прибере в Карнобат при майка си, която страдала. Това обяви готвачът-транжорист пред Окръжния съд в Бургас, който днес разглежда въззивната му мярка за неотклонение.

На първа инстанция, 47-годишният Дичев, бе оставен в ареста. Магистратите прецениха, че не са налице обстоятелства, за да бъде освободен. 

Защитата обаче обжалва определението и до час се очаква произнасяне на Окръжния съд в Бургас.

Дичев бе конвоиран до Съдебната палата. Видимо няма промяна във физическото му състояние, а самият той се държа спокойно в зала и в краткото си изявление пред съдия Яни Гайдурлиев призова да бъде освободен под домашен арест. Не искал оправдание, а само справедливост. По думите му бил осъден предварително от медиите и обществеността. "Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца", каза Дичев.

Той изтъкна, че майка му била във влошено здравословно състояние. Щял да се прибере при нея в Карнобат, а не в квартирата, в която съжителстваше с последната си приятелка. Освен това, Дичев трябвало да се грижи и за дъжеря си, за която обаче пропусна да каже, че е на 24 години. 

Прокуратурата настоя Дичев да остане в ареста, защото има реална опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Държавното обвинение изтъкна, че той е личност с висока степен на обществена опасност и единствената адекватна мярка е "задържане под стража".

Както вече писахме, преди дни изтече прекомерният срок на задържане, според работното обвинение срещу Дичев - по чл.294, ал.1 от НК - за укриване на трупните останки на Юмер Мехмед. Междувременно прокуратурата обаче го привлече и като обвиняем - за незаконно държане на пистолет, което по смисъла на Закона е тежко умишлено престъпление и го грози затвор от 2 до 8 години. 

Съдът ще се произнесе днес.