Атентатът на Летище Сарафово е престъпление без аналог у нас за последните 90 години. Той отне живота на шестима и рани 35 души. 

Датата е 18 юли 2012 година. В спомените на д-р Иван Събев денят бил тих и спокоен. По време на взрива той е на работа в здравния пункт на летището и вижда не само експлозията, но и атентатора.

„Направи впечатление, че не си пасва на общата картина с другите евреи. Някак си беше много пъстър - с очила и дълга коса. Определено се различаваше”, казва лекарят.

Атентаторът носел раница с тротила и се спречкал с останалите туристи, защото нямало достатъчно място за нея в багажното на автобуса, разказва д-р Събев пред Нова телевизия. 

„Започнаха някакви кавги между него и другите пътници. Няма и секунди и се чу взрив. Първо един пукот. Няколко минути много зловеща тишина”, спомня си д-р Събев.

След зловещата тишина последвали писъците на оцелелите. "Аз видях как хвърчат хората нагоре. Около мен падаха части от тела. „Колегите хирурзи, които са работили по тях, казаха, че в телата на пострадалите имало кости от атентатора - ребра и такива неща. Била е много мощна бомба”, допълва ужасната картина той.

Районът е отцепен за минути от униформените. На място пристигали линейки от цялата област.

"Започнаха да пристигат изгорени, без дрехи, оглушени, кървави. Започнахме спасителни действия. На десетата минута тук завря от линейки", обяснява той. 

В една от тях е и шофьорът на взривения автобус – Мустафа Кьосов. Доктор Събев се опитва да го спаси, но за съжаление мъжът умира от раните си. Той бил с над 80% изгаряния и нямал шанс да оцелее, казва още лекарят.

В Бургас пристига цялото ръководство на МВР и службите у нас. Част от разследващия мегаекип е и съдебният лекар д-р Галя Милева. "С полиция, с пристигналите органи от Израел, от МИ-5, от ФБР, от ЦРУ, от всички служби, които могат да во дойдат наум, с тях работихме. Остана главата на атентатора, която остана доста време при нас. Аз работех по нея. Нея сглобихме", посочва тя.

Атентаторът е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, чийто останки все още са непотърсени. Съучастниците му са роденият в Австралия Мелиад Фара и 28-годишният тогава Хасан Ел Хадж Хасан. 10 години след атентата от двамата няма следа. Няма и окончателна присъда за стореното от тях. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук