Има влязла в сила осъдителна присъда, потвърдена на последна инстанция и влязла в сила - доживотен затвор без право на замяна по отношение на двамата съучастници на атентатора в Сарафово.

Уважени са гражданските искове на наследниците на петима от загиналите граждани на Израел и на един български гражданин, включително и на множество пострадали лица. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител номер едно присъства на церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на "Луковмарш". 

На церемонията бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, външния министър Николай Милков, шефът на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министърката на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова 

"Както знаете, според доказателствата по делото, терористичният акт, един от най-големите в българската история, бе извършен от лица, свързани с организацията "Хизбула"", уточни той.

На 18 юли 2012 година на паркинга на летище "Сарафово" беше взривен автобус с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Десет години по-късно нередовна жалба пред Върховния касационен съд бави финала на делото, има само един задочно осъден.