Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528, 24 лева.

Обвинението е за изпълнението на Договор по обществена поръчка с предмет: "Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември. Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора на многократно завишени цени, и то без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя.

Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на община Септември Явор Митев. Докато замествал кмета, той сключил анекс към договора по обществената поръчка за сумата от 1 000 000 лева, без да е необходимо изменение на сключения договор и с цел да набави облага на фирмата изпълнител.

Той е обвинен за това, че през лятото на 2018 г. не е съдействал при разследването срещу Рачев.

Обвинени по досъдебното производство са и Ангел Бончев, директор на Дирекция "Транспорт и околна среда" (ТОС) в община Септември, и Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" при дирекция "Архитектура и териториално устройство" в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - за това, че съставили протоколи за извършени строително-монтажни работи на обекти по договора, които всъщност не са били изпълнени.

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева.

БЛИЦ припомня, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!