Нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия не е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това заяви от Вашингтон министърът на Вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БНР.

„Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива.“

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.


Междувременно стана ясно, че обвиненият за убийство Брентън Тарант ще се защитава сам по време на процеса. Той ще се яви във Върховния съд на 5 април. 

Това поражда опасения, че Тарант ще използва делото като трибуна, подобно на норвежкия терорист с крайнодесни убеждения Андерш Брайвик, убил 77 души през 2011 г.
В Нова Зеландия беше повдигнато още едно обвинение във връзка с нападенията. 18-годишен младеж беше обвинен от съда в град Крайстчърч за това, че е споделил видеото, разпространено от извършителя на стрелбата там. 

Правителството на Нова Зеландия ще заседава днес, за да предприеме първи стъпки за промяна на законите за притежание на оръжия.

Маринов е на посещение в Съединените Щати, което включва срещи с ръководството на ФБР, Сикрет Сървис и службите за гранична сигурност.

Той също така казва, че очаква в скоро време българите да могат да получават паспорти с по-дълъг срок на годност.

„Тече обществена поръчка, която сме обявили. Надяваме се 2020-та година да започне подмяната като се предвижда и това международният паспорт да бъде удължен, неговият срок на действие да е десет годишен.“

Според проект за промени кандидатстващите за документа ще имат възможност за избор и на действащата в момента валидност от пет години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!