"СДВР получи информация за протест, който трябва да се проведе от 17 часа в центъра на София. Около 18:45 започнаха да се събират хора пред Президентството. Около 19 те се преместиха пред Министерски съвет (МС). Около 19:30 започна шествие", това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той се появи в сградата на Народното събрание, за да внесе яснота за случилото се при вчерашните кървави протести в София, където група платени потресиращи щурмуваха сградата на бившия Партиен дом.

"Около 21 часа участниците започнаха да палят факли, димки, фойерверки и изстрелват пиротехнически средства към сградата на Министерски съвет.

Само в БЛИЦ! Шокиращо ВИДЕО от момента на кървавия щурм в София! Зрелищни СНИМКИ

4 лица са се покачили на сградата на бившия Партиен дом и разпънали трансперант. При слизане на лицата плакатът е паднал, а в този момент група протестиращи започват да хвърлят бутилки и камъни към полицаите, които били в района.

В същото време са взривени и две силни, самоделни устройства. Един от протестиращите пада (най-вероятно от взрива на бомбите). Полицаите опитали да му помогнат, но точно в този момент протестиращите нападат полицаите.

След това друга група започва да атакува вратата на Сградата 2 на Народното събрание. 

Предприети са мерки за отблъскване на протестиращите", поясни министър Маринов.

Шефът на МВР заяви, че има образувано досъдебно производство, направени са огледи и има шестима арестувани. Отделно са задържани още седем лица.

"Още вчера МВР и СДВР изнесе информация, че ние постоянно получаваме оперативни сигнали за евентуална ескалация от няколко групи провокатори, които търсят провокация с полицаите и/или към сгради на властта.

Сигналите са тревожни. За съжаление вчера тази информация се потвърди. 

Призовавам протестиращите да правят това мирно. Полицаите са там, за да ги пазят и да им окажат помощ", каза министър Маринов.

"Искам да не се бърка защитното оборудване с въоръжение! Искам и да се отразява обективно ситуацията, за да не се правят внушение, че когато полицията прилага своите правомощия, те "бият". Униформеният преценява до каква степен да използва правомощията, дадени му от Закона. Всички полицаи са предупредени да се въздържат, да избягват сблъсъци", поясни още шефът на МВР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!