Опит за фиктивен износ на стока, поставена под митнически режим „Транзит", предотвратиха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево.

По документи стоката е превозвана от товарен автомобил с турска регистрация, който се явил на изходящо трасе на МП Капитан Андреево на 03.10.2018 г.

Шофьорът на камиона, турски гражданин, е декларирал, че превозва от Холандия и Германия за Турция през България групажна стока с общо тегло 22 670 кг. При претегляне с електронна везна е констатирана разлика в килограмите между представените документи и наличния товар. При последвалата проверка митническите служители установяват, че в товарното помещение липсва част от декларираната стока.

На практика в камиона не се превозва описаната в документите система за изпомпване на лепило. Машината, която намира приложение в автомобилната индустрия, е с тегло 4183 кг и е на стойност 112 521 евро. Срещу шофьора на камиона е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Според експерти подобни измами целят в европейската държава, откъдето тръгва товара, да се ползва неправомерно правото на данъчен кредит, което възниква с износа на стоката.