Над половин килограм златни и близо 3 кг сребърни накити откриха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при две проверки в началото на месец декември.

На 3 декември на пункта пристига автобус с турска регистрация, в който пътували водачът и 19 пътници от Турция за Румъния. При извършена проверка полицейските служители намират в един от пътниците - турски гражданин, златни бижута с общо тегло 622.65 грама на стойност 55 714 лева.

На следващия ден при проверка на товарен автомобил с турска регистрация, превозващ групажна стока, са открити 178 сребърни пръстена. Те били укрити в един от кашоните, намиращи се в товарното помещение на превозното средство. Експертизата показва, че накитите са с общо тегло 2998 грама и са на стойност 17 988 лева.

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На пътника в автобуса и на шофьора на камиона са съставени актове по Валутния закон.

От началото на годината до момента на МП "Капитан Андреево" митническите служители са задържали близо 136 кг златни и сребърни изделия. През изминалия месец при проверка на автобус, в два специално изградени тайника, бяха открити рекордните за тази година близо 30 кг контрабандни сребърни изделия на стойност над 175 000 лева.

Снимки: Агенция Митници

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук