33-годишен мъж от Сандански от 3 г. се опитва да си върне лек автомобил, който впоследствие се оказал, че е откраднат в Италия.  Велизар Иванов си закупил “Фиат Абарт“ през февруари 2019 г. в Дупница, която по думите на продавача била нова, внос от Финландия.

При оформяне на документите по сделката Иванов подписал декларация, че е придобил автомобила от финландски  гражданин. Колата била регистрирана в КАТ – Петрич и малко след това я дал за ползване на своя познат Яни Тодоров от Приморско, съобщава struma.bg. 

През месец май след постъпил сигнал от Шенгенската информационна система автомобилът е иззет от бургаските полицаи  за проверка, която показала, че оригиналният номер на рамата е заличен и променен, а на негово място е шанцован друг номер. След като е установен оригиналният номер, се оказало, че автомобилът е бил собственост на италианец от Милано, но бил откраднат и обявен за издирване от септември 2018 г. 

Колата била задържана, а по случая предприето разследване. Велизар Иванов бил обвинен за документно престъпление за това, че при регистрацията в КАТ е удостоверил неверни обстоятелства в декларацията, че закупил автомобила от финландски гражданин, какъвто било установено, че не съществува. Санданчанинът, който работил в автосервиз и не бил осъждан, се признал за виновен и през 2020 г. РС – Петрич му наложил административно наказание – глоба от 1300 лв.

Той подал заявление в ОД на МВР – Бургас да си вземе автомобила, но получил  отказ от директора на ОД на МВР – Бургас. Заповедта за отказ е обжалвана в Административен съд – Бургас с искане да бъде обявена за нищожна. Изтъкнато е, че след като държавата, подала сигнала в ШИС, не е внесла искане в 60-дневен срок да им бъде върнат иззетият автомобил, той следва да му бъде предоставен, като се позовава на разпоредбата в чл. 84, ал. 9 от ЗМВР. 

Представено било писмо от началник отдел “Криминален“ на ОД на МВР – Бургас за това, че е запитан изрично директорът на международната служба СИРЕНЕ-ДМОС постъпило ли е при тях искане от италианския собственик за връщане на автомобила и се оказало, че такова няма.

Делото е прекратено и изпратено по компетентност в Административен съд – Благоевград. Съдия Иван Петков обявява заповедта на директора на бургаската полиция за нищожна на процесуално основание. Съгласно заповед на министъра на МВР заповеди за отказ или връщане на иззети вещи по сигнал на държава  в ШИС или Интерпол се издават единствено от началниците на районните и граничните полицейски управления, а не от областните дирекции, както е в конкретния случай.

След като решението е потвърдено от ВАС, Иванов отново подал заявление да му върнат колата, но получил отказ от началника на 5-о РУ – Бургас с мотив, че той не може да докаже, че е собственик на автомобила, като се посочва и решението на петричкия съд, с което е осъден за лъжливата декларация, че е го закупил от финландец. И този отказ е атакуван пред Административен съд – Благоевград, като делото е разгледано от съдия Саша Алексова. Тя също отменя заповедта за отказ на полицейския шеф заради допуснато съществено процесуално нарушение и връща преписката в 5-о РУ – Бургас за ново произнасяне. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Казусът е  показателен за това как всеки, който не чете внимателно документите при закупуване на автомобил, може да попадне в неприятна ситуция като Велизар Иванов, при която да остане без кола, която се оказва  крадена, а за капак и да бъде осъден.

Припомняме, че в такъв капан за автоизмама преди 2 г. попадна председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов. Той си беше купил лек автомобил „Голф“ от автокъща в Дупница, който при регистрацията в КАТ се оказало, че е обявен за издирване в Италия.  Регистрацията била направена от жена, като подобна услуга се практикувала в Дупница срещу заплащане, вместо купувачите на автомобили да се редят на опашка.

При обработката на документите на гишето „светнало“, че колата е обявена за издирване. От КАТ бяха уведомили Костадин Костадинов, който впоследствие си получил обратно парите от автотърговеца. Тогава той отрече, че колата е крадена и обясни пред „Струма“, че подобни слухове циркулират и нанасят щети върху автобизнеса в Дупница. В повечето случаи ставало въпрос не за крадени автомобили, а за запорирани поради данъчни задължения на предишните собственици.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук