„С моя заповед са назначени проверки, които да установят обективната истина на събитията и лицата, участващи в сблъсъците на протестите от изминалите дни. Проверките ще приключат в едномесечен срок. Ако се установи нарушение от страна на служителите ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност“, това заяви шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.


Шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев

„Бих апелирал да ни се даде време, в което да установим обективната истина и да изнесем данните пред обществото“, призова старши комисар Георги Хаджиев.


„Чухме какво каза майката на единия от задържаните тази сутрин. Мога да заявя, че нейният случай не е относим към клипа, който е заснет под колоните на Министерския съвет. 

Нейният син е задържан на 10 юли сутринта на „Орлов мост“. Синът й е задържан за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна към полицейски служители“, категоричен бе шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

„Няма установени все още лица, които със своите действия са замеряли колегите с различни предмети, но има голям обем от информация, която преглеждаме, включително и записи от охранителните камери. Факт е, че полицаите бяха пръскани със спирт. Има притеснителни данни, но не мога да ги коментирам по обясними причини.

Пред Министерския съвет бе критичната ситуация. Това бе на 10 юли. Включително критична бе обстановката и на кръстовището на улица „Оборище“ и булевард „Васил Левски“, категоричен бе старши комисар Георги Хаджиев.

„Ежедневно се инструктират всички полицейски служители. В първата редица на всеки обект са с жълти жилетки, на които пише „Антиконфликт“ и може би 30-40% от служителите са жени. Тези полицаи нямат палки в ръцете, те не искат насилие.

Призоваваме хората да не се поддават на провокациите на тези малки групи провокатори – замерят полицаите със стъклени бутилки, предмети и какво ли още не. Целят да се предизвика ситуация на насилие, която има политическа или друга цел. Полицията е деполитизирана. 

И тези дни имаше провокатори, но не успяха за което поздравяваме множеството хора.

Протестирайте спокойно, изразявайте своето менени и не се поддавайте на провокации. Но когато започнат да падат полицаи, да бъдат ранени, да бъдат удряни с бутилки, то ние сме длъжни да вземем мерки и да запазим живота и здравето и на полицаите.

Много ни е неприятно когато трябва да разпоредим кордонът „Антиконфликт“ да бъде заменен с кордон от полицаи с каски.

Приоритет ние да опазим обществения ред, хората да протестират – след това да си отидат по домовете и на следващия ден, ако иска пак да се върнат, но и да направим така, че и полицаите да се върнат живи и здрави по домовете им. Целта е да има полиция и на другия ден, а не да имаме ранени полицаи и граждани.

В една масова безредица винаги има пострадали и от двете страни и щетата е за цялото общество“, заяви зам.-шефът на СДВР старши-комисар Антон Златанов.


Зам.-шефът на СДВР старши комисар Антон Златанов

„Маршрутите на протестиращите не са съгласувани с полицията, но ние нямаме проблем с тях. Когато шестват мирно това не е никакъв проблем за нас“, категоричен бе директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!