Варненският окръжен съд определели постоянна мярка „задържане под стража“ на Мартин П., обвинен в убийство на млад мъж, който преди години живеел с дъщеря му на семейни начала. На 6 октомври тази година, в здравния пункт в Дългопол е потърсил помощ млад мъж, след като е бил намушкан с нож. Малко по-късно пострадалият е починал там.
 

За извършеното престъпление се е предал 55-годишният обвиняем. Той  признал, че е намушкал бившия мъж на дъщеря си. Престъплението, в което е обвинен, е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години.
 
В съдебната зала защитата на Мартин П. посочи, че той е с 96% инвалидност  поради слепота с едното око и една обездвижена ръка. 55-годишният обвиняем бил в дома си и готвел, когато бившият мъж на дъщеря му нахлул със сила и започнал да го удря и рита. Между двамата отдавна имало конфликт, тъй като убитият Стефан обвинявал Мартин за влошените отношения и раздялата с жена му, от която има две деца.
По-възрастният мъж държал нож в ръката си и при опит да се защити намушкал веднъж, но фатално по-младия Стефан.
 
„Мартин не е правил опит да се укрие, не е заличавал следи, дори е оставил ножа на масата и сам се е предал на органите на реда. Считаме, че правната квалификация е неточна, тъй като обвиняемият е викал и е търсил помощ, не е търсена агресия“, посочи защитата.
 
Варненската прокуратура уточни, че все още не е готово освидетелстването на Мартин П. за нанесените му травми от пострадалия и се надява това да стане другата седмица. Пред Варненския окръжен съд беше представена информация и за предишно условно осъждане на Мартин П. през 2016 г. за вещно укривателство, като деянието е извършено в рамките на изпитателния срок. 
 
Определениeто на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано.