Граждански искове за общо 2 милиона и 350 хиляди лева кръвнина поискаха близки на тримата разстреляни роднини в Рогош. Убийството се случи през август 2022 година, а спрямо извършителя - 40-годишния Николай Христов, е внесен обвинителен акт за това, че чрез използване пушка, умишлено е убил повече от едно лице. Това бяха  роднините му – чичо му Енчо и двама братовчеди - Стефан на 45 години и Веско на 50 години. Според обвинението преди разстрела те са имали конфликт от дълги години за общ имот.

Всички пострадали, които присъстваха на заседанието в четвъртък, предявиха и молба за конституирането им като частни обвинители, а исковете им бяха на различни суми, съобщава trafficnews.bg. 

Обвиняемият Христов отново застана пред съда, окован с белезници и под засилена съдебна охрана. За втори път бе направен опит за старт на съдебния процес, но защитата на обвиняемия адвокат Валери Стоичков пожела  прекратяване на делото и връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Причината - допуснати съществени процесуални нарушения, които нарушават правата на обвиняемия.

Според Стоичков  в обвинителния акт следва да се разкаже от фактическа част каква е причината и кое е довело до този разстрел. Той добави, че от 9 страници обвинителен акт, същинската част е в рамките на една. Юристът посочи, че в обвинителния акт има противоречия по това с какви прътове и лопати са били снабдени тримата убити.

„Едно убийство може да бъде квалифицирано с  различни текстове. Тоест ние не знаем защо и по каква причина именно прокуратурата е квалифицирала престъплението по този текст , а не по някой друг”, завърши Стоичков и пожела тези неточности да бъдат поправени за следващо заседание.

След изслушването на становището, съдът прецени, че действително има пропуски в обвинението. По думите на съдия Нина Кузманова те се изразяват в  непълнота и неяснота по отношение на фактическата обстановка. По думите й не е ясно дали тези прътове, които убитите роднини на Христов са държали са били разменяни един помежду им. Тя посочи , че не е ясно дали всички изстрели са били насочени към  убитите.

„Посочено е само “открил стрелба”. После пише , че тримата са поразени - от какво са поразени, ” попита съдията.

Според Кузманова това е съществено нарушение и затова върна обвинителния акт  на прокурора за поправка. Делото бе насрочено за следваща дата, като магистратите посочиха, че на по-късен етап то ще продължи по-общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Предявените искове за неимуществени вреди от общо  2 милиона и 350 хиляди лева  обаче, не бяха приети от съда , поради това, че ще затруднят  процеса.

Как се случи престъплението?

Жестокият разстрел се случи на 6 август 2022 г. Николай Христов се е прибирал от работа, когато на вратата, пред дома му заварил наредени с метални пръчки, чичо му-Енчо и двамата му братовчеди. Така скандалът за въпросния имот станал по-сериозен, а Николай взел пушката, която притежавал и разстрелял роднините си. Когато паднали на земята, убиецът заредил отново оръжието и стрелял още веднъж по тях. Версията на Николай Христов бе, че се е опитал да защити себе си и дъщеря си, като е бил под афект, заради тормоза, който е търпял години наред от тримата убити мъже. 

Между роднините често възниквали спорове. Те са обитавали една незаконна постройка с различни входни врати. Именно къщата и узаконяването й са били ябълката на раздора между родата.

Спрямо извършителя на хладнокръвното убийство е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук