До края на месеца е възможно да има нова присъда за убиеца на Дамла от Момчилград. Очаква се Върховният съд да излезе с решение след поредното обжалване от страна на защитата на обвиняемия за зверското деяние Мехмед Х.

Припомняме, че делото бе гледано на 29 март т.г., като е обявено за решаване.

Двумесечен е срокът, в който върховните магистрати трябва да се произнесат. Възможно е обаче той да бъде удължен, което не е прецедент в съдебната практика, пише 24rodopi.com.

Зверското убийство бе извършено на 17 декември 2017 година. Дни преди деянието 26-годишният първи братовчед на детето-Мехмед Х., открил ключовете за жилището на леля си в своя автомобил и решил да се възползва. Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна и тръгнала за работа, след като детето заспало. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята и детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището, младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. Медицинските експертизи показаха, че натискът е бил толкова силен, че дори Мехмед е счупил зъбче на 7-годишното дете.
След като Дамла издъхнала, мъжът увил главата и раменете й с тиксо, след което напуснал дома. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива.

Окръжният съд в Кърджали даде общо 23 години затвор на убиеца. След обжалване, апелативните магистрати в Пловдив увеличиха наказанието с още 2 години.

Пред Върховния съд защитата поиска намаляване на размера на наказанието „лишаване от свобода“, а в жалбите на частните обвинители и граждански ищци се иска увеличаване на наложеното наказание.

Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ