Делото срещу 21-годишния Мартин Трифонов, убиеца на невръстната Кристин, ще се гледа по съкратеното съдебно следствие, но без редуциране на присъдата, стана ясно на първото, разпоредително, заседание на 9 януари в Окръжния съд в Сливен. Това е едната, по-тежката от двете хипотези на съкратеното съдебно следствие.

Окован и по анцуг се появи Мартин, изнасилил и убил Кристин от Сотиря СНИМКИ

По делото ще се използват документи и материали, събрани в хода на досъдебното производство, няма да бъдат изслушвани свидетели и вещи лица. С изключение на съдебния лекар д-р Тома Чаушев, който ще представи експертизата си на следващото заседание на 30 януари.

Ще бъдат допуснати и неколцина свидетели на близките на 7-годишното момиченце, но във връзка с предявените спрямо убиеца граждански искове от конституираните частни обвинители – майката Гергана, предявила иск от 400 хил. лева, и от бабата и дядото на детето Милка и Красимир Георгиеви, чийто иск възлиза общо на 200 хил. лева, уточнява в. Труд.

Мартин Трифонов бе докаран в Окръжния съд в Сливен с линейка от болницата към столичния затвор. Заседанието се проведе вместо на третия, на първия етаж в съдебната палата.

Трифонов не можеше да върви самостоятелно. До залата бе заведен с подкрепата на двама съдебни охранители. Той остана безмълвен. На този етап не пожела да даде обяснения. Заяви, че разбира в какво е обвинен.


Пред заседателната зала в Окръжния съд в Сливен. Трифонов е седнал на скамейката зад съдебната охрана, Снимка: в. Труд

В началото на заседанието в залата бяха допуснати както семейството на Криси, така и други лица. Почернените близки и техни познати искаха да видят лицето на престъпника, наричаха го „убиец“. На бабата Милка й прилоша.

Наложи се през втората част от заседанието да останат само роднини на момиченцето. Инциденти не бяха допуснати. Съдия по делото е ръководителят на Окръжния съд Мартин Данчев.

Срещу Мартин Трифонов са повдигнати три обвинения.

Той е обвинен за убийство на малолетно дете с особена жестокост, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото – за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години „лишаване от свобода“.

Мярката за неотклонение на Трифонов остава същата до следващото заседание на съда – „задържане под стража“.

Невръстната Кристин бе открита на 15 август м.г., в безпомощно състояние на метри от дома си. Детето издъхна от несъвместимите с живота травми, които Трифонов й е причинил.

Престъпникът направи опит да се укрие. След претърсване на района той бе открит и задържан на следващия ден. При гонитбата бе прострелян в краката.

На фаталната дата той е бил в магазин, недалеч от дома на детето. Видял Кристин в магазина. Детето дошло, за да си купи сладолед. След това я проследил и нападнал.

В съдебното досие Трифонов има стара условна присъда за блудство спрямо 16-годишно момиче. Присъдата е била преведена в изпълнение и той е излежал срока на наказанието в затвора, след като в изпитателния срок извършил кражба.
 
Жестокото престъпление предизвика вълна от гняв и възмущение в цялата страна. Хиляди граждани подкрепиха подписката на бабата на детето Милка Георгиева с искане да отпадне възможността за намаляване на присъдите на убийци и на престъпници, извършили тежки престъпления спрямо деца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!