През изминалата седмица много медии отбелязаха новината, че скандална млада дама отива на съд заради източване на ДДС. Сред многото фалирали фирми, които е купувала Димитринка Фурнаджиева, е и „Лотос ай енд ай” ЕООД на Янчо Таков. „ШОУ” припомня, че пръв извади на бял свят името на Фурнаджиева още през август 2012 година, и това е видно в хронологията на сайта БЛИЦ. Репортер от вестника на народа дори успя да разговаря с нея и цитираното в сегашните публикации нейно изявление е взето именно от сайта на агенция БЛИЦ. Така че за журналистите от в. „ШОУ” единствената новина с днешна дата е, че макар и с 4-годишно закъснение въпросната дедесарка най-сетне ще бъде изправена пред Специализирания съд за афери с източване на ДДС, но дали тя и останалите обвиняеми за организирана престъпна група, заедно с нея са единствените виновни, ще се изясни по време на съдебния процес. Фурнаджиева ще отговаря пред съда заедно с лицата: Борис Борисов, Йордан Червенков, Светлин Стефанов и Недялко Неделчев. Техните имена се свързват и с други финансови измами, извършени в различни градове на страната.
Съпроцесникът на Фурнаджиева - Недялко Неделчев, е забъркан в измами с имоти на морето. Скандалът избухнал след жалба за препродажба на жилище. На клиентите си Неделчев се представял като инвеститор, прибирал им парите и фъсвал. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за изнудване на фирми и за ощетяване на държавния бюджет. 

Освен прокуратурата и съда с групата се занимава и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). По нейно искане са наложени три запора на Димитринка Фурнаджиева – на банкови сметки и имущество на подсъдимата. Според досега известното от разследващите тя била влязла в схемата, след като купила фалиралата фирма „Лотос ай енд ай“ ЕООД на Янчо Таков, пише всекидневник. Според нас, обаче, много преди да купи фирмата на Таков, Димитринка вече е пазарувала фирми и само популярното име на червената фамилия и медийното осветяване на сделката с „Лотос ай енд ай” ЕООД през „ШОУ”, вероятно са насочили вниманието на прокуратурата към ДДС измамницата. 

Имаше и още една причина за размисъл – Фурнаджиева бе на 29 в годината на публикацията ни, а според адвокат Васил Бенчев търговията на фалирали фирми захванала, когато била на 22?!? 

Купувайки фирмата на Таков, вместо да си плаща дълговете към държавата, „Лотос ай енд ай” ЕООД, чрез новия си собственик - Фурнаджиева, се набърква в измами. През бившето ЕООД на Янчо Таков са източени милиони.
……………………………………………………………………………………

Димитринка Фурнаджиева, август 2012 г.: Това са долни инсинуации по мой адрес
„Фирмата, която съм купила от Янчо Таков, я купих на случаен принцип преди доста години и не смятам, че е редно да ме питате. Една счетоводителка ми каза, че се продава фирма, на мен ми трябваше фирма с история, тъй като исках да строя, и така... Съвсем обикновена сделка. Имала съм 5 срещи с Янчо Таков – докато уточним цени и т.н., и не може да се каже дори, че се познаваме. Когато купих фирмата, тя не дължеше една стотинка. Запорът ми от „Пиреос” е по съвсем друг повод. Аз имам две фирми и те са ми били печеливши до момента, в който не станах неудобна на мои конкуренти. Това са долни инсинуации по мой адрес! Не знам на кого преча, но е очевидно, че умишлено ми създават проблеми 
Аз съм си дала необходимите жалби и съдя съответните хора и институции”, ни каза Димитринка Фурнаджиева, а на последния ни въпрос: - Възможно ли е да излезете “нарочно потърсен виновник”?, отговори: „Осмисляйки разговора си с вас, се притесних – възможно е да изляза такъв!...” 
/бел. ред. Публикуваме със съкращения/

……………………………………………………………………………………

Адвокат Бенчев почина от рак заради стреса 

Покойният адвокат Васил Бенчев си отива от този свят огорчен. За познати и клиенти той бе един изключително честен човек и юрист, но търновските апелативни съдии Здравко Трифонов и Милчо Ванев го изправят пред Темида за клевета, след като той ги уличава в корупция. Образуват му 19 дела! Междувременно неизвестни лица “отвличат” колата на адвоката, тормозят го със заплахи. От постоянния стрес, на който е подложен, Бенчев се разболява от рак и умира млад. Съхраняваме аудиозапис от разговора си с него от м. юни 2012 г. В него той осветлява именно сделката между Фурнаджиева и Янчо Таков. Цитираме: „ Аз помагах на Янчо да си оправи проблемите с Първа инвестиционна банка, да се измъкне от тежката ситуация, в рамките на закона. Той беше взел кредит от 4 млн. лева и се опитахме да отложим задължението. Беше построил, но недовършил две 15-етажни сгради на Околовръстното до Слънчев бряг, и срещу кредита беше подписал Запис на заповед за къщата на “Секвоя” като обезпечение. Съществуваше реална опасност банката да му вземе къщата, а доколкото знам, тя е наследствена, дял има и брат му, който живее в Мюнхен. Така или иначе, в крайна сметка самата банка намери купувач. Янчо си погаси кредита в ПИБ и, доколкото знам, купувачът си довърши сградите. Единият кредит от ПИБ се урежда с продажбата на строежа на морето, но Янчо е взел и друг кредит – от банка “Пиреос”, където е имал над сто хиляди евро задължения. Успява да прехвърли преди това фирмата си на една млада жена – Димитринка Фурнаджиева, която купува много задлъжняли фирми. Сделката между нея и Янчо Таков е била направена на 29 август 2008 г.”, ни каза Бенчев, когато за пръв път чухме името на Фурнаджиева.

……………………………………………………………………………………

Фурнаджиева става управител на фирма още на 19

Както казахме, още през 2012 г., два месеца преди публикацията ни за Фурнаджиева – през юни 2012-а, адвокат Васил Бенчев пръв ни каза в интервю за „ШОУ”, че в България има „рекордьорка” по изкупуването на губещи фирми - млада жена, която е закупила, цитираме „близо 100 губещи фирми” и захваща тази търговия...22-годишна!?! Тогава за пръв път чухме, че сред закупените от Фурнаджиева фирми е и тази на Янчо Пеков Таков “Лотос ай енд ай” ЕООД. “ШОУ” откри в Търговския регистър само две фирми, които се водеха официално на името на Фурнаджиева – закупената “Лотос ай енд ай” ЕООД и “Алекса 2005” ЕООД. 

И двете - активни

През 2010 г. частният съдебен изпълнител Стилияна Стефанова изпраща запорно съобщение до Търговския регистър срещу Фурнаджиева, от което личи, че младата бизнесдама дължи 183 519 евро без лихвите от договор за кредит от 2008 г., отпуснат й от банка “Пиреос”. Наложен й е бил запор на дружествените дялове на “Лотос ай енд ай” ЕООД, до размера на същите, които обаче са... 5000 лева. Разкрихме, че това не е първата задлъжнялост на Фурнаджиева. Същото вече се бе случило и с дружеството “Едно кафе” АД, със седалище в столичния квартал “Лозенец”, от което дамата е била изключена, защото не могла да внесе номиналната стойност на записаните акции в размер на 20 000 лева. /?/ Размишлявайки върху горните факти, човек се пита каква точно е играта и как някой, който няма дори 

5 000 лева, купува фирма за милиони?! – За какъв купувач става дума – за мошеник, или за бушон?! Открихме информация в Държавен вестник, че Фурнаджиева е едва 19-годишна, когато става управител на “Варна Агро” ЕООД, като заема поста на предишен собственик на фирмата. Година по-късно „измества” собственичката на фирма “Деметра 2002” ЕООД и е вписана за едноличен собствеик на същата фирма. През 2006 г. се заличава като собственик на последната, а на следващата година – 2007-а, Софийски градски съд узаконява като нейна собственост фирмата “Алекса 2005” ЕООД, през която преминава „историческата” сделка с „Лотос ай енд ай” ЕООД. Това се случва през 2008 г. в Несебър. Янчо Таков търси начин да се освободи от строежа на обект по Черноморието, който не може да завърши поради несъстоятелност. Притиснат е от ипотечен кредит, отпуснат му от Първа инвестиционна банка. Кредитът е 4 млн. лева, които без обезпечение е уредил единият от синовете на Янчо Таков, който по онова време работи в отдел “Кредитиране” на банката. Преди „Лотос ай енд ай” да стане собственост на Фурнаджиева, е извършена друга сделка – Таков - старши продава незавършения строителен обект на “Грийн хитинг” ЕООД, на Христо Тодоров. Имотът представлява 2 288 кв. м полузастроена площ, заедно със земята под сградата. Продаден е по документи /!/ за сумата от
 
2 милиона и 266 хиляди евро без ДДС. 

Съгласно договора за покупко-продажбата, изповядана пред несебърския нотариус Стоян Ангелов, всички такси и данъци трябвало да се поемат от купувача. Дали обаче е имало реално плащане?! Закупил имота, Тодоров не го завършва, а само 2 месеца по-късно Фурнаджиева купува закъсалата фирма на Таков? – Има ли връзка между сделките и кухи ли са те? – Т.е., извършени само „на книга”? - Надяваме се отговорите на тези въпроси да даде Специализираният съд. Схемата с източване на ДДС се разиграва години наред. Първите примери дадоха самите банки, някои от които взеха да се „обират” сами, чрез кредитополучатели-подставени лица. И след като българинът вече няма доверие нито в банковата система, нито в правораздаването, може в крайна сметка да излезе, че кражба от държавата не квалифицира извършителите й като крадци?!?  

Еми МАРИЯНСКА