33-годишният Делян Б. от Габрово, хвърлил малолетния си син от мост, ще лежи доживот в затвора. Присъдата на Окръжен съд – Габрово бе потвърдена от Апелативен съд – Велико Търново.

С решение от 22 февруари Върховният касационен съд не уважи искането на подсъдимия и защитата му за намаляване на наложеното наказание от „доживотен затвор“ на 20 години „лишаване от свобода“. Така най-тежката присъда вече е в сила.

Делян Б. бе предаден на съд и осъден за това, че на 3 юли 2019 г. около 4 часа, умишлено умъртвил 5-годишния си син, като го хвърлил от мост с височина 30.5 метра, изграден над р. Янтра, в района на Пречиствателна станция за отпадни води в Габрово. 

Мъжът заявил, че откакто на 20 юни неговата приятелка изчезнала, той изпитвал затруднения при отглеждането като единствен родител на невръстното дете. И понеже не намерил друг изход, извършил зверството.

"Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив. Кървавата драма се разиграла почти 2 години след като той е изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за други тежки умишлени престъпления.

За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Делян е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.", пише в решението на ВКС.