По издадени от Прокуратурата в гр. Смолян, две европейски заповеди за арест, в Кралство Великобритания е задържан 38-годишен българин, издирван за източване на дебитна карта и за изтърпяване на присъда.
 
По издадени от Окръжна прокуратура – Смолян и от Районна прокуратура – Смолян  европейски заповеди за арест, в гр. Ланкашир, Кралство Великобритания, е задържан Л.Б., на 38 г., български гражданин.
 
Той се издирва по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Смолян, за да бъде проведено срещу него наказателно преследване за това, че в периода от 22 септември 2018 г. до 1 октомври 2018 г., в гр. Смолян, в условията на продължавано престъпление, използвал чужда дебитна карта, издадена от банка на името на другиго, и с нея извършил  9 транзакции от банкомати, като изтеглил общо 5 600 лева – престъпление по чл. 249 ал.1 пр. 1 вр. чл. 26 от Наказателния кодекс.
 
Спрямо Л.Б. е издадена и втора Европейска заповед за арест от Районна прокуратура – Смолян, с която е издирван за изтърпяване на влязла в сила присъда, за това, че от октомври 2018 г. до февруари 2019 г., не платил пет месечни вноски за издръжка на  малолетното си дете, в размер на общо 525 лева, за което му е наложено ефективно наказание от 5 месеца "лишаване от свобода" .

Л.Б. е осъждан многократно.
 
Установено е, че той е напуснал България през април 2019 г. и е бил обявен за международно издирване. На 15 февруари 2020 г. в Прокуратурата в гр. Смолян е постъпило уведомление от МВР, че Л.Б. е задържан в гр. Ланкашир, Кралство Великобритания.

Предстои той да бъде предаден на българските власти след процедура по екстрадиция пред тамошен наказателен съд.