Горски стражари са били нападнати от роми край романското село Струпец, съобщават от Агенцията по горите. Държавните служители спрели за проверка каруца, натоварена с дърва за огрев, която се движела по черен път. Тогава били нападнати от роми, въоръжени с брадви, мачете и моторни триони.
Горските поискаха законови промени, за да се защитят. „Както е в Америка, там като нападнеш длъжностно лице, застрелва те и после го награждават“, казва единият от горските в ефира на Нова телевизия.
 
Инспекторите произвели контролни изстрели със служебно оръжие, за да се опитат да спрат нападателите, но те не се респектирали. За да не се стигне до сблъсък, горските решили да се оттеглят и при този им ход към тях били хвърлени брадви и мачете, като ножът се забил в предното стъкло на служебната кола.
 
нападение роми

„Вместо да се респектират, те тръгнаха към нас с брадва. Контролният изстрел не ги повлия. Ние нямаме права, те имат. Трябваше да застреляме някой, за да спрат“, каза единият от горските.

„Междувременно ромите по телефоните извикаха познати, подкрепления, за да се разправят с нас. Беше дошла кола с шест души роми. Бяха се въоръжили с бухалки, брадви, резачка, мачете. Стояха на пътя и махаха, за да спрем, за да се саморазправят с нас. Сигурен съм, че щеше да стане по-лошо, ако бяхме спрели. При преминаването покрай тях един замахна с мачете и той проби предното стъкло в района на винетката и се заби в таблото. След това  те ни последваха. Не спряхме, защото щеше да страшно голямо меле, каза другият горски.

нападение роми

Когато полицията пристигнала, ромите избягали. В полицията обаче заплахите продължили. Лице, доведено за разпит, казало на единия горски, че „ще го приключи“.