Ученици на Царя на крадците Джижи ни обират домовете. Най-силна конкуренция им правят седем банди от Перник. Хората от кварталите по Южната дъга са пропищели от набезите на бандитите.
 
„В момента по оперативни данни има 10 групи от „Люлин“, които са специализирани във взломните кражби. Смятаме, че са на ученици на убития Джиджи, другите са перничани“, коментира пред „Телеграф“ шефът на Криминална полиция в СДВР Ангел Бадънков. Данните на МВР сочат, че на месец стават по около 60 взломни кражби.
 
Характерното при учениците на Джиджи, който беше застрелян преди 10 години в „Люлин“, е, че проучват жилищата, които ще оберат. Не се действа на сляпо, а се наблюдават поне седмица. „Крадците вкарват поне 500-1000 лв. в дебненето. Проучват навиците на собствениците, проследяват ги къде работят, кога излизат, имат ли каса и какъв модел е“, коментира още Бадънков.

 
Освен това имали изключителни познания за отключването на сейфове и каси. При последния удар на Смъртта и Змея например в кв. „Люлин“ те задигнали боен пистолет с два пълнителя с патрони от касата на бивш полицай. Не очаквали, обаче, че ще задигнат малка сума пари и 100 грама злато.
 
„В средите на крадците на по-високо ниво в йерархията стоят само онези, които могат да отключват каси – като Мишо Кривия, Куфара и т.н. Другите, които разбиват патроните, се водят елементарни обирджии“, посочиха ченгета.
 
Сред другите ученици на Царя на крадците бил и синът му – Малкия Джиджи. Момчето беше задържано предния месец с други двама апаши, след като опитаха да избягат от полицията. Хора, които са „откраднали“ занаят от легендарната люлинска група са и Турчина, Пачата, Гъзара и др.
 


Най-голямата конкуренция на столичните банди са колегите им от Перник. По оперативни данни има седем закоравели групи, които набелязват имоти в столицата. Тези хора работят по информация. Избират обичайно къщи в кв. „Бояна“, „Драгалевци“, „Лозенец“, „Симеоново“, Бистрица. Много рядко влизат в центъра, само когато имат информация, че плячката ще надхвърли 20 000 лв.
 
Един от тарторите на такава група е Паяка, който е задържан десетки пъти. Характерното при пернишките криминални типове е, че те директно чупели бравите. Използвали винаги тапи за СОТ-а и радиостанции за поддържане на постоянна връзка.