Митнически служители на Териториална дирекция "Южна морска" задържаха близо 500 000 медицински маски, 54 600 дезинфекционни препарата и 2300 комплекта защитни облекла при проверка на товарен автомобил на Митнически пункт "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Камионът с турска регистрация, управляван от турски гражданин, е пристигнал на "Капитан Андреево" на 29 април, на трасе за входящи товарни автомобили от Турция. Според представената транзитна митническа декларация, той е превозвал миещи препарати от Турция за Румъния.

При извършената щателна митническа проверка се установява, че броят на колетите в камиона отговаря на декларираното количество, но не и тяхното съдържание. В колетите са открити недекларирани 498 000 защитни маски, 54 600 пластмасови туби  в различни разфасовки с прозрачна гелообразна течност, с надписи  и характеристики на дезинфекционно вещество, както и 2300 комплекта защитно облекло.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.