Той е на 37 години и от октомври миналата година е в ареста в Денвър, Колорадо. По обвинения за убийство. Михаил Петров има дълго криминално досие за по-дребни и по-сериозни нарушения.

Но казва, че не е извършил убийството. В няколко ексклузивни интервюта за BG VOICE от ареста Петров твърди, че доказателствата срещу него са косвени, а неговото ДНК липсва на местопрестъплението. Българинът е решил да се защитава сам в съда, защото по думите му не може да намери адвокат, а служебните не идват да го видят. Делото беше насрочено за май, но сега е отменено за 28 август.

Петров е обвинен в убийството на 24-годишната Шелби Уедърли. Нейното тяло е намерено на 30 септември м.г. край магистрала I-25 в Дъглъс каунти, Колорадо. Свидетели разказали, че по бездиханното тяло имало огнестрелни и прорезни рани по ръцете, става ясно от записите от телефон 911. Жената имала дълго криминално минало, предимно за наркотици, и е трябвало да се яви в съда два дни преди да бъде открита мъртва.

"Не познавах жертвата, никога не съм я виждал", твърди Петров и казва, че властите искат да претупат делото, а не да търсят истинския извършител. Той казва, че е бил арестуван в българския магазин в Денвър от полицаи, които са били там като клиенти. Месец по-късно срещу Петров са повдигнати обвинения за убийството на Шелби Уедърли. "Не. Не съм я убил. Как може да съм я убил, като не съм я познавал", категорично отговори Петров на въпроса дали я е убил.

Той сам се защитава и е прегледал 12 хиляди страници доказателствен материал по делото. "За два месеца служебният адвокат не дойде нито веднъж, имат много малък бюджет за това дело и нямат за частен детектив, който да търси свидетели и доказателства", казва Петров.

Според него в доказателствата има намерен ДНК материал на няколко души по тялото и на местопрестъплението. "Няма мое ДНК, намерено по тялото на жената или на мястото, където е станало. Има намерено ДНК на четирима или петима души, но не и мое", казва Петров.

Според него доказателствата срещу него са косвени. Едно от тях са показанията на продавачката в българския магазин Велина Христова, която твърди, че видяла петна от кръв по дрехите на Петров, но според него експертизата не е открила следи от кръв. "Никой друг не ме е видял с кръв, на камерите не се вижда да имам кръв, нейните версии се сменят постоянно пред следователите", казва Петров. Според него тя твърдяла пред прокурорите, че Петров й признал за убийството, но той отрича.

Друг интересен момент според българина е, че бившият приятел на жертвата е разказал на двама души за свой кошмарен сън, свързан с убийството на Шелби Уедърли. "Неща, които ги има в делото и които той няма как да ги знае - наръгване, присъствието на други хора. Всичко това повдига още въпроси", казва Петров.

Приятел на Шелби, който също е бил разследван за убийството й, казва пред местни медии, че българинът и жертвата се познавали. "Надявам се той да си получи заслуженото за това, което е направил на Шелби", казва Нейтън Роглай - неин съученик от гимназията. Детективите взели ДНК проба и от него.

Нейтън разказва, че преди е вземал наркотици и познава Петров. "Той винаги имаше оръжие в себе си. Беше готов на всичко, за да вземе повече наркотици или пари", разказва пред местен тв канал Нейтън. Според него Шелби вероятно е дължала пари на Петров за дрогата, която той й е дал на версия. Но според него вероятно има и други, които са помогнали на българина за убийството.

Петров обаче отрича тази версия и твърди, че за времето, когато Роглай казва, че са се познавали - 2013 година, той е бил в ареста по други обвинения - за кражба и представяне на фалшива самоличност. "Никога не съм имал обвинения за продажба на наркотици", категоричен е Петров.

Според съдебните регистри Петров има дълго криминално досие - арест за оръжие през 2004 година в Лаример каунти, грабеж, обир и побой. Прекарал е известно време в затвора в Колорадо, но е бил освободен на 3 юни 2017 година. Присъдите са му били за измама, кражба и обир с взлом. Въпреки че признава за някои от тези престъпления, е категоричен, че няма нищо общо с убийството на Шелби Уедърли. "В прокуратурата знаят, че не съм го направил, сигурен съм в това, но въпреки това искат да ме осъдят", казва Петров.