Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредил вътрешна проверка по изнесени данни, свързани с операцията на територията на частното пристанище „Европа”.

В прессъобщение се казва, че всички извършени действия по установяването на контрабандна търговия с горива са докладвани за одобрение в Бургаския окръжен съд.

Мощна спецакция в Бургас, арестуваха...

Към момента в Дирекцията официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица. Въпреки това, на база на публикациите, ще се търсят доказателства за нарушения или превишаване на полицейските правомощия.

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Павлов гарантира, че ще бъдат санкционирани дисциплинарно негови служители, ако са водили разпитите с превишаване на правомощия, съобщава "Флагман".

В прессъобщение ОДМВР-Бургас отново потвърждава за провежданата специализирана операция с участието на МВР, Агенция „Митници” и НАП, под ръководството на Окръжна прокуратура-Бургас. Тя е започнала след получен сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки в особено големи размери без разрешение.

Вече е образувано досъдебно производство, по което са иззети множество веществени доказателства. Те се докладват в Окръжния съд.

Акцията започна в четвъртък, в 8:30 ч. От полицията не конкретизират колко лица са били задържани и разпитвани в Дирекцията, след което са откарани в ареста на Пето РУ за 24 часа.

Собственикът на пристанището Николай Филипов твърди по телефона от Турция, че става въпрос за 11 човека, 10 от които са негови служители или свързани с обслужването на пристанището лица. 11-ия човек е шофьор на цистерна за гориво, който снабдява бензиностанции.

Не само Филипов, но и близки на задържани в ареста твърдят, че върху тях е упражняван не само психически, но и физически тормоз.

Заповедите им за задържане са били издадени 13-14 часа след като вече са били откарани за разпити и са нямали никаква възможност да се свържат с адвокат или роднина.

Според Николай Филипов, проверката се извършва тенденциозно, като от МВР са се възползвали от заминаването му за няколко дни зад граница, за да няма възможност да представя лично доказателства и да осъществи ефективна защита на своите служители.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ