Една от най-големите престъпни групи в Европа, замесена в трафика на наркотици, пране на пари и убийства, беше напълно разбита снощи, съобщава Европол.
Смята се, че престъпната мрежа, управлявана от литовци и други граждани на Европейския съюз, е заграбила около 760 млн. долара за периода от 2017 г. до 2019 г., разкрива Европол.

Полицията извърши на 15 и 16 май първите претърсвания на около 40 къщи и арестува 22 заподозрени в четири държави. Повече от 450 полицейски служители и митнически служители в Литва, Полша, Обединеното кралство и Испания участваха в акциите.В акцията те са конфискували около 9 милиона долара в брой, както и диаманти, златни кюлчета, бижута и луксозни автомобили. Иначе операцията, наречена "ледоразбивач", е резултат от разследване, започнато през 2016 г.

За бос на организацията е посочен 48-годишен литовец, който лично е ръководил контрабандата на наркотици и цигари във Великобритания и изпирането на парите в Полша.След като престъпниците изпирали парите в обменни бюра, те били инвестирани в недвижими имоти в Испания и други страни. Според документите на Европол от 2017 г. в Европейския съюз са разследвани около 5 хиляди престъпни групи.

Превод: БЛИЦ