58-годишният норвежки турист Торфин Педерсен е уличен в инсценировка на грабеж. Чужденецът харчел пари за 30-годишна жена от добричко село, като и купил златни бижута на стойност 3000 лева, дал й 500 лева, а останалата част от парите, които е изтеглил от банковата си карта, са изхарчили заедно в заведения в с. Кранево и Балчик.
Вместо това обаче в сряда той се оплакал в Пето РПУ за извършен брутален обир. По думите му два дни по-рано, около 19,30 часа, той се е намирал в ресторант в кк "Златни пясъци", чието име не е успял да посочи. В ресторанта влезли две лица, едното от които опряло пистолет в гърба му. Норвежецът е бил насилствено принуден да се качи заедно с похитителите си в автомобил БМВ, където вече са се намирали още двама души.
Според първоначалните показания на туриста, той е бил отведен в кк "Албена", където са го накарали от различни банкомати да изтегли сума, възлизаща на 5 000 лв. (20 000 норвежки крони). След това похитителите изчезнали с отнетите пари.

От полицията поясниха, че предстои провеждането на процесуално следствени действия за доказване на инсценировката и доклад на Варненската районна прокуратура за вземане на отношение спрямо “тъжителя”. Съгласно българското законодателство норвежецът може да отнесе до 2 години лишаване от свобода. /БЛИЦ