Нова групировка се опитва да завземе и контролира вноса на китайски стоки. Бандата била твърдо решена да измести структурите на ВИС-2, които от години контролират каналите, както и сергиите в "Илиянци". Според източници от МВР, цитирани от столичен вестник, новите играчи искали да се плаща на тях, не на висаджиите. Искали по 3000 лв. на контейнер с обувки и 5000 лв. за камион с дрехи.
ВИС пое контрола над "Илиянци" още през 1994 г. След изчезването на Методи Методиев-Мето Илиянския през 2003 г. нещата около базара се дирижираха от верния му авер Ники Китаеца.

През миналата година имаше няколко нападения над търговци с "дръпнати очи", предимно инсценирани като грабежи. При едно от тях, след жесток побой и няколко дни в кома в болница, издъхна Ли У Жбо.

По неофициални данни годишният внос на китайски стоки у нас е за близо 500 млн.евро. А според митничари през 2008 г. вносът от Далечния изток се е увеличил с 20%.

Днес в столичното тържище горя голямо двуетажно хале с площ 600 квадрата. "Червеният склад" пламна рано сутринта, а огънят гасиха над 100 огнеборци. Причините за пожара се установяват. Най-вероятно са се запалили кашони в халето. По неофициална информация не се изключва версията за умишлен палеж. Според запознати целта на извършителите е да се пресече контрабандното карго от Китай. Окончателно становище ще има, когато следствената група направи оглед на мястото. Халето е на арабски гражданин, а стоката, която се продавала в него е собственост на китайци. Директорът на столичната пожарна комисар Иван Илиев съобщи, че е имало проблем с водопровод в район "Илиянци", което затруднило работата на пожарникарите и наложило спирането на водата в квартала.
"Предполагам, че пожарът се дължи на небрежност или на късо съединение. Едва ли някой нарочно ще прави палеж сутринта в 8 ч. Тези неща обикновено се вършат в тъмна доба", коментира Илиев.

Нито един от 12-те гарда на базара не са забелязани пламъците, сигнал за пожара е подала служителка на "Илиянци".

Пожарът лумна седмица след като на 25 февруари маскирани полицаи и данъчни нахлуха за проверка в 40 складове и офиси на вносители на китайски и турски стоки в "Илиянци". Все още данните от акцията не са обобщени и оповестени, но още в началото стана ясно, че са установени нарушения. /БЛИЦ