На 18.11.т.г. в 14.20 ч. в Четвърто Районно управление на МВР - Бургас е постъпило съобщение за мъж, представящ се за «Г-н Димитров - служител на МВР», който използвал класическата схема «катастрофа с жертва» и се опитал да заблуди 78 годишна бургазлийка, живуща в к-с «Меден Рудник». Непознатият поискал от старицата сумата от 3 000 лв., които тя смятала да му ги предаде пред дома си, но в последния момент решила да се обади в полицията, за да провери информацията.
В резултат на бързите полицейски действия пред блок 430 вх. 4 в бургаския комплекс «Меден рудник», с помощта на граждани, е задържан 26 годният В.Г. от Бургас. В хода на допълнителните действия, проведени със задържания, по безспорен начин е установено, че В.Г. по аналогичен начин е измамил други двама граждани. На 10. ноември т.г. измамникът е взел сумата от 8 400 лв. от 59 годишна жена от к-с «Меден Рудник», а на 16. ноември т.г. - 10 000 евро от 75 годишен мъж от Бургас. Материалите по досъдебните производства са докладвани на дежурния прокурор, като спрямо В.Г. е наложена мярка за неотклонение «парична гаранция от 3 000 лв.». В хода проведените ди и оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че същия е извършител на около шест подобни деяния на територията на Първо, Второ и Пето Районно управление на МВР - Бургас. Работата по случаите продължава от служители на Четвърто Районно управление на МВР – Бургас.
На 19.11.т.г. около 11.33 ч. в Пето Районно управление на МВР - Бургас е получено съобщение от 71 годишен бургазлия, за това че на домашния си телефон е получил обаждане от плачеща жена, която се представила за дъщеря му. Непозната се опитала по класическата схема «катастрофа с дете» да заблуди възрастния мъж, като му поискала сумата от 10 000 лева за освобождаването си от полицията. За предаване на сумата, на пенсионера е определена среща пред Първа инвестиционна банка - клон Бургас, намираща се на ул. «Александровска». Възрастният бургазлия усетил измамата и алармирал полицейските служители, който задържали в момента на получаване на парите криминално проявените : И.С., 26 годишен и подрастващия А.К., 14 годишен, и двамата от Бургас. Работата по документиране на престъплението продължава от служители на Пето Районно управление на МВР – Бургас.
Мери Александрова, БЛИЦ