Началник-отдел производство в мандра с официална заплата от 760 лева е станал милионер за три месеца, пише „Телеграф“.

Любомир Болчев не е спечелил от лотарията, нито от продажба на произвеждано сирене и кашкавал, а е участвал в най-голямата кражба на криптовалута, регистрирана у нас. Специален софтуер и слабост в сайт за търговия с виртуални пари са му позволили да забогатее с 2,4 милиона долара.

Болчев обаче няма да може да харчи парите си, тъй като в четвъртък от Апелативния специализиран съд го остави за постоянно в ареста. Любомир заедно с кандидат-депутатката Милена Митева и джаз певеца Димитър Карбанов бяха арестувани на 22 ноември при акция на ГДБОП като част от организирана група, откраднала футур койни за над 5 милиона долара. Смята се, че организатор в схемата е Милена Митева, която от 2016 г. се занимава с търговия на криптовалута. В съдебната зала жената обясни, че определени сайтове или платформи ѝ плащат, защото рекламира техните продукти.

Схемата, по която са действали тримата задържани е проста и не изисквала никакви суперхакерски умения.

Задържаните установили, че платформата имала пропуск в сигурността и давала грешка при нареждане на множество тегления. Обвинените се възползвали от ситуацията и чрез специална програма, която генерира множество заявки за тегления в секунда, започнали да източват от виртуалните пари, продавани от фирмата. В даден момент от полската компания, търгуваща с криптовалутите, разбрали за измамата и изпратили съобщения и имейли на злоупотребяващите и ги подканили да върнат парите.

Началникът в мандрата Любомир дори е получил нотариална покана да върне парите. Адвокатът му Силвия Найденова обясни, че няма доказателства за манипулиране на платформата. Той просто използвал обстоятелството, че тя дава грешка. За нея пък разбрал от другия обвиняем – джаз певеца Карбанов. Макар от фейсбук профила на Болчев да става ясно, че той е инженер, мъжът не знаел как да се възползва от грешката и извикал изпълнителя да източи парите на неговия компютър, става ясно от думите на защитата.

„Подзащитникът ми е канен да върне койните и е заявил готовност, но прерогативите на поляците е да кажат как Любомир не е бил сигурен на кого да прати парите, затова 5 месеца не ги е пипал“, каза в негова защита адвокат Найденова.

Прокурор Георги Мойсцев обаче обясни, че след като обвиняемите са били уведомени от полското дружество, че трябва да върнат неправомерно получените пари, започнали прехвърляне на валутата в други виртуални портфейли, както и обръщането ѝ в популярни виртуални пари.

Според държавното обвинение бандата действала от началото на годината до 6 април. Извършителите създавали фалшиви профили, на името на които били източвани парите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!