Вече има водеща версия за смъртта на кмета на Якоруда. Прокуратурата започва разследване за склоняване към самоубийство.

Нуредин Кафелов беше открит с огнестрелна рана в главата в личния си автомобил днес следобед. На мястото се провежда оглед. Автомобилът му е бил отключен, а в телефона му са открити дупки от изстрели. 

Водещата версия за смъртта на кмета на Якоруда е самоубийство, но не се изключва и версия убийство - съобщиха за bTV от Районната прокуратура на Благоевград.

По първоначални данни имало дупки от изстрели дори в телефона му. Предполага се, че е провел разговор, който го е разгневил и е стрелял по апарата, съобщиха от прокуратурата.

Вчера Кафелов е бил на лов, а днес казал на колеги, че ще се разходи в гората. След като необичайно дълго време не се появил в общината, тръгнали да го търсят. Намерили го в близост до местността Трещеник, в колата му.

„Аз вярвам, че бързо ще разкрият причината за смъртта на кмета на Якоруда. Използвам възможността да изкажа съболезнования на всички жители на Якоруда, на неговия екип и най-вече на неговото семейство. Той беше един от най-дългогодишно управлявалите кметове в страната“, каза Николай Шушков, областен управител на Благоевград.

От прокуратурата съобщиха, че със започването на огледите на мястото е образувано и досъдебно производство за склоняване към самоубийство. Работи се и по други версии. Кафелов е дългогодишен кмет на Якоруда. Сяда на кметския стол преди повече от 20 години, през 1999 година.

Предстоят редица действия по разследването, като ще бъдат проверени всички версии, уточниха от държавното обвинение. От МВР допълват, че кметът на Якоруда има разрешително за използване на два вида оръжия.

„Образувано е наказателно производство за склоняване към самоубийство. Такава е практиката по принцип, но в това досъдебно производство разследването е пълно и обхваща както склоняване, така и умишлено убийство. Работи се по всяка една от версиите. На този етап находките сочат самоубийство. Дали е склонен – в момента се извършват и други действия по разследването“, заяви прокурорът Костадин Чилев.

"Всички находки, които намерихме до този момент, първоначално, без да бъдат изследвани още, сочат, че е реализирано самоубийство, а не убийство. Предстои изследване на всяко едно от веществените доказателства, заключение на съдебния лекар, който ще изготви експертизата и присъства на огледа.

Оръжието е неговото лично оръжие. Той има пистолет, има разрешение за носене, съхранение и употреба на огнестрелно оръжие. Намерено е вътре в автомобила до тялото му. Намерен е и неговият телефон. В телефона има 2 отвора. Това от какво са причинени, ще го кажат вещите лица, на които ще бъдат назначени съответните експертизи", заяви Костадин Чилев от Районната прокуратура - Благоевград пред Bulgaria ON AIR.

През 2022 г. срещу Нуредин Кафелов е подаден сигнал за неправомерно увеличение на гробищния парк от местни хора. В последствие екипи на Комисията за противодействие на корупцията влизат в Община Якоруда, изземвайки документи от общинската сграда с цел разследване на казуса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук