Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е заподозрян, че през 2018 г. е наредил на директора на службата за външно разузнаване да назначи за свой заместник приближен на държавния глава. Това съобщиха днес от украинското Държавно бюро за разследвания, предаде ДПА.

Според следователите законовата процедура за заемане на поста е била заобиколена. 

Ако бъде признат за виновен, 54-годишният Порошенко може да получи до 10 години затвор.

Бившият президент, който оглавява парламентарно представената партия "Европейска солидарност", заяви, че прокуратурата преследва в негово лице "опозиционен лидер". 
Пред привърженици в Киев той каза, че случващото се "няма нищо общо с демокрацията или с криминално разследване" и обвини настоящия президент Володимир Зеленски, че лично е разпоредил разследването.

Откакто напускането му на президентския пост през 2019 г., срещу богатия бизнесмен Петро Порошенко са започнали над 20 предварителни съдебни производства. Той е заподозрян в злоупотреба с власт, неплащане на данъци, корупция, държавна измяна и други.

От началото на тази година депутатите от украинския парламент вече нямат съдебен имунитет, което бе предизборно обещание на президента Зеленски, припомня ДПА.

Главната прокуратура на Украйна съобщи на сайта си, че главният прокурор ще поиска от съда да наложи на Порошенко мярка за неотклонение задържане под стража във връзка с новото обвинение срещу него.