Представители на няколко правителствени служби на Украйна са получили сигнали от Вашингтон, че заявлението на президента Владимир Зеленски по делото за „записите Порошенко – Байдън“ е изключително опасно, пише украинското издание „Европейская правда“, цитирани от "Фокус". 

Както съобщава вестникът, позовавайки се на няколко независими един от друг източници, по този начин „отвъдокеанските куратори“ са дали на Киев да разбере, че такова поведение може да бъде изтълкувано като опит да се повлияе на предизборната президентска кампания в САЩ. 
 
По конкретно, един от източниците е заявил, че такова предупреждение е отправено по време на телефонен разговор между високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи на Украйна.

„Държавният департамент се свърза с Министерството на външните работи на Украйна и много упорито изрази препоръката Украйна да се въздържа от влияние и намеса в предизборната кампания в САЩ. Има надежда, че това ще бъде чуто“, каза източникът.

Както се отбелязва, американското външнополитическо ведомство е изразило безпокойството си от заявленията за разследване по „записите Байдън-Порошенко. Както е известно, Байдън може да стане кандидат за поста президент на САЩ на изборите през ноември 2020 година от Демократическата партия.

Според информацията от другите източници, представителите на Държавния департамент са говорили и с депутати, реагирайки на съобщенията за възможно създаване на парламентарна анкетна комисия по този повод.

По-конкретно, според един от източниците, Държавният департамент смята, че този скандал има „руски корени“.

Изданието обръща внимание, че външнополитическото ведомство на САЩ продължава да е, като цяло, под контрола на демократите, независимо от всички усилия на републиканците и във връзка с това не са учудващи неговите действия в защита на Байдън.

Изглежда обаче, че Киев вече е направил залог на опонента му Доналд Тръмп, който е много печеливш от целия този скандал. Следователно е вероятно след „препоръките“ от Държавния департамент, в Киев да пристигнат (или вече са пристигнали) не по-малко настойчиви „сигнали“ от Белия Дом с противоположни указания.

На 19 май независимият депутат Андрей Деркач „хвърли бомба“, когато в хода на пресконференция представи няколко записа, които, по неговите думи, показват държавна измяна на Петро Порошенко, който фактически за пари е изпълнявал указанията на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Коментирайки този факт, президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Петро Порошенко го чака разследване, а след това и присъда.