Обирджия не с една или две присъди, а с цели 12, успя да осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради твърде тясна килия в следствения арест, пише в. Монитор.

Ангел Томов беше задържан преди около 2 години след опит за въоръжен обир на златарско ателие в Дупница. Тогава мъжът нападна обекта с незаконно притежавана пушка „Манлихера“ и то само 10 дни, след като излезе от затвора в Бобов дол. Всички присъди на Ангел до този момент са за грабежи. При последния път обаче собственикът на златарското ателие е успял да предотврати обира, като веднага е подал сигнал чрез паник - бутона.

Последва „постоянно задържане“ за обирджията, като 1 година и 2 месеца той прекара в ареста в Дупница. По-късно Томов сключи споразумение с прокуратурата и бе осъден на 7 години лишаване от свобода.

Ангел Томов заведе и дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, като поиска обезщетение в размер на 150 000 лв.

Пред магистратите, той посочил, че заради твърде тясната килия в ареста, липсата на самостоятелен санитарен възел и осветление, в периода от 20.12.2016 до 20.12.2017 г., той получил физически и психически увреждания. По време на съдебното заседание беше установено, че килия №1, която е ползвал Ангел Томов е с размери 2,20 на 1,60 м, или с площ от 3,5 кв.м, т.е. под минимално определената от 4 кв.м. В крайна сметка магистратите от Административен съд – Кюстендил осъдиха Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София да заплати на Ангел Томов сумата от 1 200 лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!