Френските власти затвориха плажовете в югозападна Франция, тъй като пакети с кокаин и други наркотици продължават да бъдат изхвърляни на брега на Атлантическия океан всеки ден.

Властите твърдят, че кокаинът е изключително чист – около 83 процента и предупредиха хората, които намерят опаковките да не ги пипат, а да предупредят полицията, съобщава БГНЕС.

Това не спря някои мераклии да се опитат да се доберат до дрогата, чиято улична стойност би била в милиони евро, което накара полицията да затвори плажовете и да започне да патрулира.

В понеделник 17-годишен младеж бе хванат с пет килограма кокаин в Лакану, затворен плаж за сърф близо до югозападния град Бордо – той беше дошъл от Тулуза, на три часа път с кола.
 Затворени са и половин дузина други плажове в района, като полицията спира разхождащи се в района за претърсвания. Също така се проверят автомобили, които напускат близките паркинги.

По 125-километровата отсечка между Кап Ферет и Сулак сюр Мер, която включва плажа Лакану, се използва и полицейски хеликоптер.
Жена, която даде името си като Мартин, не забелязала знаците за затваряне на плажа в Порж в понеделник, когато служители ѝ казали да си тръгва с приятеля.

“Когато се обърнахме, видяхме пакет до водата”, каза тя, допълвайки, , че са сигнализирали полицията, която преценила, че тежи около четири килограма, преди да запечата улова в найлонов плик.

“Би било изкушаващо да го вземем, но сме честни!” тя каза пред АФП.

“Открихме 872 килограма”, заяви в съобщение пред АФП Филип Аструк, прокурорът в западния град Рен, където служители координират издирванията.

Това е рязък скок само от преди два дни, когато бяха отчетени 763 килограма.

“Интензивно наблюдение е създадено от различни служби, по-специално от митническата агенция, по цялото френско крайбрежие”, съобщиха от офиса на Аструк.

„Под тази форма това е много опасен продукт, който може да причини предозиране“, се казва в съобщението.
Длъжностните лица съобщават, че наркотиците се появяват на плажовете близо до Нант чак до курортното градче Биариц, на повече от 500 километра на юг.

Френски следователи работят с европейски колеги, както и с Агенцията за борба с наркотиците в САЩ, за да се опитат да установят защо океанът изхвърля на брега дрогата.

“Има няколко хипотези, но за момента смятаме, че е вероятно те да са били изхвърлени поради механичен проблем или по време на буря”, казва Aструк в изявление в неделя.


Френски вестник съобщи през уикенда, че някои пакети, открити на плажа в Аркашон, югозападно от Бордо, са обозначени като “Диамант“ или “Брилянт”.

Съобщава се, че пакетите с кокаин, маркирани със същите думи, също са били изхвърлени на брега на Флорида по време на ураган Дориан през септември.

Полицията иззе рекорден или повече от 140 тона кокаин в цяла Европа през 2017 г., показват най-новите данни, налични в Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании на ЕС, публикувани през юни.