Проверката за полицейски чадър над Георги Семерджиев стига до още по-високи нива. Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

БЛИЦ припомня, че преди дни бе съобщено, че 40 служители на МВР са му помагали, като трима от тях са на ръководни позиции. Предстои да се проверяват служители на още по-високи нива.

Възложил съм и още нещо. Тази проверка да се разшири до ръководните кадри, които седят над персонално отговорните служители, за да видим дали те са упражнили контрол какъвто следва и дали с действията си са допуснали нарушенията, констатирани в доклада“, обясни Демерджиев, цитиран от bTV.

Отиваме още по-нависоко и ще стигнем докъдето трябва да стигнем. Всеки един от тези служители има ръководител и трябва да видим дали този ръководител е допринесъл по някакъв начин за допуснатите нарушения“, каза още вътрешният министър.

Той отново отказа да съобщи имената и постовете на служителите на МВР, които се проверяват дали са помагали на Семерджиев. Отбеляза обаче, че е притеснителен техният брой.

„За мен е поразителен фактът, че изключително много служители са замесени в този случай и споделям притесненията си, че вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити“, обясни още вътрешният министър.

Демерджиев съобщи, че униформените са помагали на Семерджиев по различни начини.

„Има данни за местопроизшествия, които са посещавани от служители на различни районни полицейски управления. Някои, които са изпълнили дълга си, но след това други са нарушили задълженията си“, поясни той.

От думите на вътрешния министър стана ясно още, че два пъти Георги Семерджиев е бил спиран от полиция, установявано е нарушение и след това е успявал да избяга на униформените.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук