Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и главния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев, съобщи в. Труд.

Прокуратурата искаше 6 години затвор за Митев и 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок за Алексеев. Държавното обвинение настояваше и да бъде наложена забрана да заемат отговорно служебно положение в системата на образованието. Двамата са подсъдими за безстопанственост, неизгодни сделки, които са довели до щети за Медицинския университет и за незаконен прием на чуждестранни студенти.

Защитата на бившия ректор посочи, че обвиненията са неясни, фактологията е сбъркана изначално в обвинителния акт, а действията на Митев и Алексеев били изцяло съобразени със закона. Адвокат Димитър Вълков подчерта, че всичко, което Митев е извършил, е благородно в името на висшето образование в България, което имало нужда от международно представяне.

Акад. Митев беше обвинен за това, че съзнателно е допуснал Алексеев да извърши престъпление по служба, като е позволил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лв. Другото обвинение за бившия ректор беше, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, вследствие на което от сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета.

Митев обясни, че с действията си е целял да повиши и жизнения стандарт на служителите, а изложението в Лондон за представяне на Медицинския университет, за което прокуратурата го обвинява, е донесло грандиозен успех. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!