Радослав и Владимир са си подготвяли бягството поне един месец. Отпред ги е чакала кола. В бягството обаче е намесен и служител. Това сподели затворник, станал свидетел на целия случай, при който двамата опасни рецидивисти избягаха от софийския пандиз.
"Извикаха ни всички на техника, минахме почти всички като ни раздадоха нещата. Докато ставаше суматохата и всеки гледаше какво си взима, бях седнал на гишето. Първо се появи Пелов, после излезе Ради с голям нож. Насочиха пистолети. Владимир челно с коляно удари единия служител. Другият затворник който е жичкаджия - Ради тръгна заедно с Владимир. Отвориха си вратата и заплашиха с пистолет, този който я пази, те са страхливи тези служители", разказа свидетелят прод Нова тв.

"Просто им видяхме гърбовете. Единият полицай и другият, който седи на адвокатсткото, питаха "к'во става". Те дори не знаеха какво става. 

Хората са си подготвяли бягството поне един месец. Отпред ги е чакала кола. Този хубав боен пистолет, който го видях, им го е вкарал някой от персонала. На нас всичко ни минава на скенер, включително и храната. Такъв пистолет е абсурдно да мине - служител го е вкарал", добави той.

Радослав Колев работел в кухнята повече от половин година и там се предполага, че се е сдобил с големия нож.
 
Запитан защо не са намерили оръжията им в килията, той отвърна: "Как ще го намерят? Има хора, на които им се прави фиктивен тараш, като си платиш".

Друг свидетел, който отишъл на свиждане в затвора на негов познат, добави: "Бях на 4-часово свиждане на един мой служител. Момчетата, които се връщаха от техниката, започнаха да залягат. Казаха: "Въоръжени са" и започнаха да лягат по земята и да се изтеглят".