690 кутии /13 800 къса/ контрабандни цигари са иззели митническите и гранични служители наГКПП-"Лесово" при две отделни проверки.

500 кутии /10 000 къса/ от цигарите без български акцизен бандерол са открити от митническите служители във фабрични кухини под седалките на автобус с българска регистрация, превозващ пътници.

Автобусът е пристигнал на митническия пункт на 10 януари от Турция. Шофьорът  и всички пътници в автобуса са заявили, че не пренасят стоки, валута или валутни ценности за деклариране.

При последвалата митническа проверка митническите служители откриват във фабрични кухини под седалките в предната част  в пътническия салон на автобуса кутии цигари без акцизен бандерол. Един от пътниците в автобуса, български гражданин с инициали М.Д. , е признал, че цигарите са негови. Срещу нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.

Други 190 кутии /3800 къса/ контрабандни цигари са открити същия ден в шофьорската кабина на камион, управляван от турски гражданин. Камионът с влекач е пристигнал на Митнически пункт "Лесово" на 10 януари на трасе „Входящи товарни автомобили" и е превозвал стоки  от Турция за държава от ЕС през България. След оформяне на документите на товара, товарният  автомобил е селектиран за проверка от екип на митническа мобилна група.
При извършената митническа проверка в шофьорската кабина, митническите служители откриват зад тапицерията в задната част на кабината недекларирани общо 190 кутии цигари. Срещу шофьора на камиона - турски гражданин е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.