След броени минути Окръжен съд – Варна ще разгледа мерките на двамата варненски катаджии, които бяха задържани при специализирана операция на дирекция „Вътрешна сигурност“. Както вече БЛИЦ съобщи, автоконтрольорите от Четвърто РУП бяха привлечени към наказателна отговорност за поискан и приет от тях подкуп посредством изнудване и злоупотреба със служебно положение. Окръжната прокуратура ги задържа за 72 часа и внесе искане в съда за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“.

Полицейските служители са 51-годишният Звезделин Н. и 46-годишният Добромир А., научи БЛИЦ. Разследването срещу тях е установило, че двамата са поискали и приели подкуп в размер на 100 лева от водач, спрян за проверка. Мъжът е бил заблуден, че се движи с превишена скорост, за което може да бъде глобен със значителна сума.

В хода на работата по случая станало ясно, че втори водач е изнуден по същата схема и от него е приет неследващ се дар в размер на 50 лева. Работата по документиране и доказване на престъплението продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна.

Двамата са младши автоконтрольори, но са с дълга служба в МВР. Звезделин е полицай повече от 25 години. С Добромир са съекипници, след като вторият бил преместен в Четвърто РУП от КАТ. По информация на БЛИЦ неофициалният мотив за това е съмнения в съвестното изпълнение на служебните му задължения.

С какъвто се събереш, такъв ставаш“ – това коментираха пред медията ни техни колеги. Според тях Звезделин, който преди това е бил част от автопатрул, е бил съвестен полицай и е изпълнявал безпогрешно поставените му задачи. Много искал да стане катаджия и след като влезли в комбина с Добромир, очевидно завил към рушветчийството.

Интересен факт е, че през лятото на 2022 година Звезделин се прояви със смела постъпка – той и негов колега спасиха самоубиец на Аспаруховия мост, който буквално вече се прехвърлял през парапета. Това e вторият случай, при който той възпира човек да сложи край на живота си. 

За Добромир Ангелов колегите му не се изказват с лошо, но споделят, че бил леко сприхав. По прякор го наричали Папагала, защото често повтарял онова, което му се казва. След задържането му дори тръгнала ироничната приказка, че „Папагала влязъл в клетката“.

Орлин Филиповски, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук