Полицията погна посредницата на бразилския медиум Кармен Лазарова. Проверката на Регионалната здравна инспекция е открила нарушения в дейността на жената, която води българи на лечение при Жоао де Деус.

„Не можем да я открием, обикаляме по адреси, звъним на телефона, но тя не отговаря и се крие. Обърнахме се към СДВР за съдействие. Трябва да й връчим Наказателно постановление“, обясни пред „Телеграф“ зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Проверката на дейността на Кармен се наложи след случая с Теодора Маджарова – онкоболна жена, която е в тежко състояние след услугите на медиум Жоао. Теди е с диагноза рак на гърдата, като има метастази в костите и мозъка. Тя се е лекувала както у нас, така и в Турция. Оперирана е, преминала през лъче- и химиотерапия, но бразилският медиум бил последната й надежда. Посещението при него обаче почти коства живота на младата майка на две деца.

Обяснение
Както „Телеграф“ пръв писа по думите на посредничката Кармен, тя се е запознала с Теодора за пръв път в Бразилия и дори не е била запозната със състоянието й. Едва на третия ден след срещата между двете Лазарова разбрала колко тежко е положението на Теди. Освен това Кармен категорично заяви, че не е обещавала на никого, че ще се излекува, а нейната роля е единствено да представя хората пред медиум Жоао. Тя изтъква също, че на сайта й ясно са разписани изисквания за пътуването. В социалните мрежи обаче, запознати с интернет платформите са категорични, че този раздел е добавен
впоследствие. „Спрямо номерациите на страниците, които сайтът на Кармен прави, се вижда, че страницата с написаното изискване е по-нова (номер 87) от страницата с обявата за последното пътуване до Бразилия (86). Вижда се и, че самата страница с написаното изискване е събрала доста по-малко посещения, което подсказва, че е била публикувана по-скоро. Или с други думи никой от туристите не е бил уведомен за това искане“, обяснява публикацията.

Глоба
Това не е единственият проблем в сайта на Кармен. Именно заради него тя може да бъде подведена под отговорност. Причината е, че тя предлага изцеление, без да има медицинско образование и да е регистрирала дейността си. До този извод е стигнала и проверката на РЗИ. Според експерта по медицинско право адвокат Мария Шаркова, която сигнализира здравното министерство и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за Лазарова, тя може да бъде глобена с до 10 000 лв. Причината е, че всичко, което предлага и прави е в разрез със Закона за здравето. След като бъде издирена, Кармен ще получи Наказателно постановление.

Транспорт
Междувременно стана ясно, че онкоболната Теодора и мъжът й Александър ще пътуват от Бразилия до Истанбул на 8 май. Специализираният транспорт ще струва на семейството около 30 000 €, като средствата бяха събрани от дарители за броени дни. Александър съобщи новината във Фейсбук и благодари на всички, които са съпричастни с Теди, както и на външния министър Екатерина Захариева, която също е оказала съдействие на семейството. След като пристигнат в Турция, Теодора и Александър може да се приберат и с военния „Спартан“, който е в готовност. Това заяви вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че е анализиран вариант, при който държавата да изпрати военен самолет за Маджарова до Бразилия, но специалистите от Военната академия са отхвърлили това, защото полетът щял да бъде прекалено дълъг и да изисква няколко кацания за презареждане, което би застрашило здравето на Теди.