Бдителни ченгета откриха 100 хиляди дози кокаин, скрити във „вечен дом“ на най-старата част на централните гробища на Рим – Верано.
 

Дрогата била складирана зад мраморна плоча, която на пръв поглед изглеждала здраво зазидана с цимент. Само че каменарят – мраморджия, който стопанисвал скривалището, я отмествал за секунди с малък лост и после я поставял обратно на мястото й, сякаш никога не била пипана. Дозираният кокаин бил разфасован в малки найлонови пликове, които били удобни за носене във вътрешен джоб на шлифер или яке, пише „Български новини“.
 
Откриването на тайника станало съвсем случайно в четвъртък вечерта. Патрулиращите в квартал „Сан Лоренцо“ полицаи забелязали лек автомобил да преминава с бясна скорост през площада пред гробищата и буквално да се забива в тях през служебния вход. Работата им се сторила доста подозрителна, тъй като обикновено никой не бърза да влезе в подобно място и униформените тръгнали да следят колата и нейния водач.
 
След като я паркирал, той слязъл от нея и тръгнал пеша към старинната част на гробищата, известна с името „Коле дел Пинчето“. Когато стигнал до най-затънтеното място, се спрял пред зазидан в стената гроб и на бърза ръка отместил покриващата го мраморна плоча. После шофьорът извадил няколко плика от оказалия се празен гроб и в момента, в който се готвил да го затвори отново, чул зад гърба си команда: „Стой! Горе ръцете!“
 
Повиканите междувременно от бдителните ченгета техни колеги закопчали шофьора бързак с джобове, натъпкани с дрога. Проверката на самоличността му пък показала, че той е един от най-известните в района каменари – мраморджии и търсен майстор на надгробни плочи.
 
Когато полицаите го притиснали с въпроса „Кои са другите тайници, които контролираш“, той ги отвел пред друг старинен гроб. Зад неговата плоча пък имало чисто нов пистолет и няколко пълнителя. Предстои мраморджията да бъде съден, но не за превишената скорост, която на практика му изяжда главата, а за тежките подсъдни деяния трафик на наркотици и незаконно притежаване на оръжие.