Владимир Великов и Николай Неделчев, обвинени в изготвянето на неистински документи, ще си останат в ареста, след като днес Варненският окръжен съд потвърди определения на Районен съд Варна от миналата седмица, с които двамата бяха задържани под стража. Тандемът попадна в ареста след акция на ТД "Национална сигурност" и полицията във Варна. При нея бяха разкрити неистински документи за самоличност, за различни степени на образование, свидетелства за управление на МПС, заготовки за печати и др.
Днес въззивната инстанция прецени, че към момента на задържане Великов и Неделчев са били обвинени в извършване на документни престъпления при условията на продължавано престъпно деяние, като правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е мотивирал задържането под стража. Иззети са множество неистински документи и други материали, които водят и втората съдебна инстанция до обоснован извод, че както Великов, така и Неделчев са извършители на престъпленията, за които се разследват. Съдът се съобрази с продължителния период на престъпната дейност, с организирания й характер, както и с тежестта на наказанията, които законът предвижда за тях. Изводът, че всеки един от двамата би могъл да се укрие, ако е на свобода, съдът обоснова с привличането на нов обвиняем по това дознание - Газменд Бериша и с промяната на квалификацията на обвинението към тримата, които се разследват, затова, че участват в организирана престъпна група, изготвяла неистински документи и парични знаци. Бериша беше задържан под стража вчера от Варненския окръжен съд.
Към аргументите за потвърждаването на най-тежката процесуална мярка за принуда днес и втората съдебна инстанция прибави обстоятелството, че Великов е задържан в условията на изпитателния срок на друга присъда на ВОС за сходно деяние, която е влязла в сила.
Пресслужбата на съда припомня, че Владимир изтърпява условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок. Той беше осъден заедно с Петър Ченков, Георги Монев, Асен Монев и Георги Панев по едно от знаковите съдебни дела след разкриване на поредната печатница за фалшиви парични знаци във Варна. Именно в изпитателния срок на тази присъда Владимир Великов е задържан и се разследва за нови документни престъпления. Въпреки чистото си съдебно минало и Неделчев ще остане в ареста заради липсата на документи за самоличност. Определенията на ВОС не подлежат на обжалване. /БЛИЦ