Председателят на спецапелативния съд Георги Ушев възрази срещу изводите от проверката по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В писмо до проверяващите от Върховния касационен съд (ВКС) и до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото.

Проверката в съда започна след спор дали в нарушение на закона Иванчева и Петрова не са освободени под "домашен арест". Най-спорно беше определението на съдия Иво Хинов от спецсъда, който е и докладчик по делото. Той разпореди двете да бъдат освободени от ареста в съдебна зала.

Само за няколко часа обаче горната инстанция отмени това. Именно в начина, по който е отменено решението на Хинов, проверяващите от ВКС намериха проблеми. Според Георги Ушев обаче, няма нарушения.

Тъкмо напротив - ако са били освободени веднага, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, Петрова и Иванчева можело да се укрият. Ушев дори дава пример с делото "депутатския брат". Само след няколко часа предстои съдийската колегия на ВСС също да дебатира по казуса.