Два банкомата в София устояха на атака с винтоверт, като целта била бандитите да ги източат. Неуспешният опит за кражба е бил направен в неделя срещу понеделник.

Камери заснели как двама маскирани мъже прилагат уникалния Руски метод на машините, пише „Телеграф”, позовавайки се на криминалисти.

Банкоматите се намират пред офис на банка и в предверието й на столичния бул. „Сливница”.
 
Камери на банката заснели как в 00:58 часа в понеделник двама маскирани мъже се приближават първо до външния банкомат. С винтоверт пробили малка дупчица над екрана и пъхнали вътре кабел. Целта била той да се свърже със сфтуера на АТМ-а и да го хакне, за да се програмира да плюе пари.

По същата схема действали и с второто устройство, което се намира в 24-часовата зона за наблюдение. Интересното било, че апашите работели по 10-15 секунди, след което се скривали от обсега на камерите. Това се повтаряло почти до 4 часа призори.

„Целта им била да не ги снимат толкова камерите, за да не ги разпознаем”, коментираха разследващи.

По думите им, този Руски метод се прилагал само на определен вид банкомати, тъй като не всички се поддавали на този вид манипулация.

Единият бандит бил със сив суитшърт и шапка, другият с тъмносин, маска на главата и бейзболна шапка.

Записите вече са предадени на полицията.

От банката направили ревизия вчера и станало ясно, че не липсва нито лев от АТМ-ите. Първоначално дори никой не забелязал, че са манипулирани. „При Руския метод няма взривяване, няма напълване, там всичко е фино и има само една малка дупчица, която може и да не се забележи на пръв поглед”, обясниха спецове по банкова сигурност.

Според полицаи пък новият метод бил засечен и преди две седмици във Варна, където също се оказал неуспешен. За морската столица се смята, че опитите да се източат банкомати са дело на чужденци. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ