Упражнена е принуда и заплаха с огнестрелно и хладно оръжие. Това каза пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов по повод бягството от Софийския затвор на двама опасни престъпници.
По пътя си те пребили и стреляли по няколко надзиратели и служител на СОТ, преди да излязат през централния вход на затвора и да се запътят към близка улица, където ги чакала кола.
 
Първо затворниците са пребили служител на СОТ, който инспектирал получените вещи на пандизчиите. След това и надзирател, а после заплашили негов колега с оръжие. Стреляли три пъти.
 
След като видяла да бягат, чистачка от затвора тръгнала след тях, но не успяла да ги спре. Гонила ги до момента, в който се качили в тъмната кола.

„Има реакция от нашите служители, но за съжаление неуспешна. Дали реакцията е адекватна, ще се прецени допълнително. Доколкото става ясно, са произведени три изстрела. За голямо щастие няма пострадали лица, както между охраната на затвора, така и цивилни граждани. Както виждате затворът се намира едва ли не в центъра на града и тези изстрели е можело да доведат до крайно неблагоприятни последици“, подчерта зам.-министърът на правосъдието.
 
На въпрос как е затворниците са се сдобили с оръжие, той отговори: „Назначена е проверка. Този въпрос ще се изясни допълнително“. „Българските затвори имат 100-годишна история и в рамките на тази история е имало многобройни случаи на бягство“, допълни още заместник-министърът на правосъдието.

Както БЛИЦ съобщи, днес следобед от Софийския затвор избягаха двама опасни рецидивисти, излежаващи дълги присъди за тежки престъпления - Радослав Колев и Владимир Пелов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!