Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката групировка "Ислямска държава" опита да превърне в терорист за пъклената кауза на ислямските фундаменталисти, е отказал да извърши бомбен атентат на финала за Купата на България по футбол "Локомотив" - "Ботев". Това разкриха криминалисти, ангажирани със случая, предава "Уикенд".

Тийнейджърът от Пловдив бе задържан преди седмица, след като неговият баща подаде сигнал в ДАНС и в службите за сигурност, че детето му е под контрола на "Ислямска държава". Родителят установил шокиращия факт, когато проверил мобилния телефон на сина си и открил негова комуникация в криптиран чат с вербовчик от "Ислямска държава". По-голямата част от кореспонденцията между ученика и засега неустановения джихадист вербовчик е унищожена в момента службите за сигурност опитват да я възстановят с помощта на киберспециалисти. Малко вероятно е обаче това да се случи.

В момента младежът е в шок, а разкриването на самоличността му е стресирало цялата фамилия. Психолози се опасяват, че адаптацията му ще е трудна. 

Разследаващи разкриха, че ученикът от Пловдив е влязъл с контакт с "Ислямска държава" преди около 6 месеца. Момчето разгледало във фейсбук клиповете на джихадистите и веднага било "прихванато" от вербовчици - ислямски фундаменталисти. 

Според запознат с разследването на службите 16-годишният ученик от Пловдив получавал от 3 месеца методически указания как точно да произведе бомбата. Вербовчикът от "Ислямска държава" пробвал да насочи момчето да извърши атентат още на 15 май. Терористът споменал в чат с младежа, че бомбата може да бъде взривена на финала за Купата на България по футбол между "Ботев и "Локомотив" Пловдив. Мачът се игра на националния стадион "Васил Левски", а терористът вербовчик очевидно е следял добре информационния поток от България. Ученикът обаче се възпротивил на предложението - първо имал приятели, които щели да бъдат на стадиона, освен това нямал потенциал да пренесе бомбата от Пловдив до София и да я взриви около стадиона.