Мъжът, задържан при акция на Икономическа полиция за източване на еврофондове, е бивш митничар, съобщава TrafficNews.bg. 
Стойчо Ванев е работил дълги години на Свиленградската митница, но е уволнен, след като е признат за виновен, че е пуснал бус, натоварен с контрабандна техника. През 2010 година той е осъден на 8 месеца условно с три години изпитателен срок. 


След като напуска митницата, регистрира частна фирма с предмет на дейност дезинфекция. 

Ванев и съпругата му Ива са арестувани в понеделник в Пловдив за източване на еврофондове. Задържани са в жилището им в Кършияка. В продължение на две години успели да присвоят близо 100 000 лева, съобщават от прокуратурата.

 Срещу всеки от съпрузите има повдигнати две обвинения за периодите от 12 октомври 2017 до януари 2019 г. Двойката е действала на територията на Пловдив, Раковски, Велинград, Пазарджик, Котел, Сливен , Харманли и Свиленград. Те кандидатствали по проектите "Работа" и "Обучение и заетост" на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020", на стойност 696 837.32 лева. 

Изготвяли фалшиви договори на безработни, като им внасяли начисляваните осигуровки, а сумата, която те трябвало да получават като заплата, я прибирали. Дебитните карти, през които били извършвани транзакзциите от Министерството на труда, били прибрани от организаторите на схемата и те теглили периодично суми от тях. Съпрузите са изтеглили 93 хиляди лева от сметките на 101 лица. 

Днес им е повдигнато и обвинение за пране на пари.