Георги Семерджиев - Жоро Шопа, който беше задържан заедно с издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, ще бъде предаден на Швейцария за разпит във връзка с финансови престъпения, научи БЛИЦ.
Както медията ни първа писа, известната фамилия бе арестувана в имението на Шопа в Барселона, като той също бе окован с белезници.

Кой е Жоро Шопа?

През 2014 година беше извършено покушение срещу него. След стрелбата по Георги Семерджиев - Жоро Шопа, в МВР се спряха на няколко основни версии за нападението. Една от тях е, че именно хората, участвали в отвличането на дъщерята на Евелин Банев – Лара, стоят и зад атентата срещу Шопа.

Все още неизвестен килър изстрелял 4 куршума по Георги Семерджиев, но само един е успял да го улучи. Нападателят го причакал пред столичния хотел „Хемус”, близо до Сити център, в нощта на събота срещу неделя. В района Жоро Шопа има офис.

Според разказа му пред разследващите около 1:20 той слизал от лъскавата си кола, когато нападателят е открил стрелба в гръб. След като се обърнал успял да види един мъж, който е бил непознат за него. Той не успял да избяга от куршумите и един от тях го улучил в плешката и излязъл отпред през рамото.

Оловото минало на сантиметър от сърцето

След като му е била оказана първа помощ в "Пирогов", Шопа се е подписал и си е тръгнал от болницата, но с уговорката да ходи на прегледи, за да се следи заздравяването на раната му. Семерджиев, който няма официални крими регистрации, разкрил още пред полицаите, че не е бил заплашван, нито пък предупреден, че му се готви покушение. 

Според източници в МВР Шопа бил прострелян заради пиянска свада в заведение, където той бил на рожден ден. Различната версия, която също проверяват тогава разследващите, е, че Шопа е станал жертва на приятелски огън. 

Досие:

• Георги Семерджиев-Шопа пое бизнеса и грижата за семейството на Брендо, след като той влезе в затвора. Почти 2-метровият мъж управляваше хотелите на Брендо по морето, сред които баровският комплекс "Лозенец".

• Жоро Шопа има страст към скъпите коли. В гаража му са паркирани “Порше – Панамера”, което е тунинговано за още 100 000 лева допълнително. Семерджиев се движи и с бял джип "Рейндж Роувър". Наскоро възмутени граждани от квартал "Лозенец" заснеха поршето му, паркирано на забранено място, което пречело на пешеходците да преминават.

• Синът на Семерджиев – Лоренцо, гради актьорска кариера. След бомбения атентат пред къщата на Банев Жоро Шопа изпратил сина си в частно училище в Лондон заедно с майка му. Там им купил апартамент в баровския квартал "Кенсингтън" за над 1,5 милиона паунда. Междувременно Лоренцо се включил в класовете по актьорско майсторство, след което следвал филмова режисура в елитния университет Кеймбридж. Годишната такса, плащана от баща му по време на 5-годишното обучение, надхвърляла 70 000 английски паунда. В България Лоренцо се появи в сериала "Под прикритие". Той изиграва епизодична роля в 8-и епизод от третия сезон на кримката.

В лентата 25-годишният Лоренцо е дребен измамник, който е вербуван да източва банкови карти от Росен Куката и ченгето под прикритие в мафията Мартин. Според слуховете Брендови са предоставили безвъзмездно баровския си хотел "Ле Фльор" за заснемане на няколко от сцените в "Под прикритие".

• Името на Жоро Шопа се свързва и с първата българка, позирала в оригинала на Playboy – Соня Васи. А клюката твърди, че двамата дълго са делели едно легло.