Шефът на отдел :"Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов беше прострелян рано сутринта вчера от засада на метри от Столичната община в центъра на София. 43-годишният бивш полицай и настоящ данъчен е улучен в белия дроб с един изстрел от спряла кола, докато се движел със сребристия си джип БМВ Х5 по улица "Дунав" 5, пише "Телеграф", позовавайки се на криминалисти.
Изстрелът е произведен от изключително мощна карабина, с каквато се стреля при лов на слонове. Предполага се, че патронът е диаметър 7,62 мм. Куршумът е пробил панорамното стъкло на джипа, преминал е през тялото на Стаменов, засягайки белия му дроб и е излязъл през задното стъкло. Мъжът е настанен във ВМА с опасност за живота.

Нито гилзата, нито куршумът обаче вчера бяха намерени от ченгетата при огледа. Според криминалистите гилзата е паднала в автомобила от който е стреляно. Разследващите търсят очевидци в района. Няма преки свидетели на покушението, а камерите не уловили точния периметър, в който се разиграла стрелбата, разказаха разследващи. 

Според първоначалните данни стреляно е от малка тъна на цвят кола, която била препречила пътя на джипа, а секунди след стрелбата се е отдалечила с мръсна газ. Разследващите са категорични, че целта на стрелеца е била да убие Стаменов, а не просто да стреля по него за сплашване. Опитни криминалисти твърдят, че почеркът на стрелбата говори за авторство на българин, а не чуждестранен наемник, който е пропуснал целта си. 

Стрелецът, покосил данъчния служител, го е проучвал преди покушението, смятат криминалисти. Мястото, където е бил нападнат Иво Стаменов, е "сляпо", т.е. няма камера, която да снима точно този периметър, обясняват ченгета пред "Телеграф". Те са убедени, че за да се направи подобна мокра поръчка, трябва сериозна организация и проучване на жертвата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ