Двама полицаи от столичното Второ полицейско управление са арестувани за участие в банда за разпространение на наркотици. Това стана ясно на вчерашния брифинг на спецпрокуратурата. 

Ченгетата са със 6-годишен стаж в системата и имали както наказания, така и награди за работата си, разкриха запознати, пише "Телеграф". 

Подробности за акцията дадоха зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев, зам.-началникът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков и говорителят на спецобвинението Сийка Милева. 

По думите на Янев антимафиотите работят по случая от около година. "Срещу групата има повече от 40 свидетели, които са разпитани", каза още той. 

10-членната банда действала от началото на 2017 година на територията на София - квартал "Требич", село Мировяне, Нови Искър и село Доброславци. Бандитите разпространявали главно амфетамини и марихуана. 

Източници от държавното обвинение са разкрили за "Телеграф", че лидерът на групата се казва Георги Донев - криминално проявен. 

В досието си той има прояви като закана за убийство, нанасяне на телесни повреди и изнудване. Донев е съсед на един от униформените и така от това дългогодишно познанство тръгнала и съвместната им престъпна дейност. Спечелените суми от разпространението на другата са се разпределяли от най-ниското към най-високото ниво, като с печалбата участниците си купували скъпи коли. 

Предпочитали Мерцедес и БМВ.

Свидетелите срещу групата наричали организацията "Фирмата". Освен свидетели, бандата е закована и със СРС-та. 

За грам трева, както и за амфетамин, бандитите искали по 25 лева. Двете ченгета, които били старши инспектори от групата "Огранителна полиция, опъвали чадър на бандитите. Те разчиствали терена на групата от други разпространители на дрога в района. 

Арестували и посочени от Донев конкуренти срещу заплащане. Освен това го играели куриери на стоката. Разнасяли по 1-2 кила наркотик с патрулката. 

Разбира се, на курс от точка А до точка Б тарифата била 2-3 бона. Интересен щрих в работата им е препродаването на една доза или пратка по минимум 2 пъти. Ченгетата залавяли някой клиент, който вече си е купил стока от бандата, конфискували я и я носели на тартора или негов приближен и така същата стока се пускала за продажба отново. 

Униформените и членовете на бандата се срещали в автосервиз, за да е будят подозрение. 

Освен това си комуникирали по "прав телефон". До момента 10 са основните обвинени в участие в бандата.