Жителка на Шумен пропътува 40 километра, за да даде малко над 13 хиляди лева на банда телефонни измамници, която върлува от началото на годината в Шумен. Само за първите 12 дни на 2018-а възрастни хора са дали на алоджиите над 35 хиляди лева при 144 хиляди за цялата 2017-а. Общо за последните три години приходите на неуловимите измамници надхвърлят половин милион лева.
Поредната жертва на групата е 76-годишна жена, която живее на село, но за малко се прибрала във фамилното жилище в града. Точно там в петък я заварило телефонно обаждане на стационарния телефон. Непознат й казал, че дъщерята е пострадала в катастрофа и трябват спешно пари за лечение. Не се хванала на лъжата. Малко след това обаче телефонът иззвънил наново. Този път бил мъж, който се представил за полицай, обяснил, че провежда акция по залавяне на телефонни измамници. Поискал номера на мобилния й телефон, за да може да контролира цялата операция, забранил да споделя с близки, за да не провали акцията, пише "Монитор". 

Съветстната гражданка послушала представителя на органите. Изпълнила и указанието му да събере наличните пари и да ги сложи в торба пред гараж пред дома й и веднага да се прибере. Щели да й звъннат щом приключи задържането, за да си вземе парите. Оставила на уговореното място 1500 лева в торба и зачакала.  Телефонът наистина звъннал за трети път. От "полицията" обяснили, че има още измамници на свобода и трябват още пари. Попитали дали може да помогне.

В желанието си да е полезна за разобличаване на измамниците бабата наела автомобил и отишла в село на 20 километра от Шумен, където живеела с мъжа си. Съпругът й мернал, че идва, влиза в къщата и излиза, но жената не му казала нищо. Щом се върнала в Шумен "полицаят" звъннал наново да попита колко пари има - била събрала малко над 11 хиляди лева, но се колебае дали да ги остави. Измамниците я успокоили, че операцията се провежда със знанието на кмета и при успешен край гражданите, които съдействат, получават доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. При тия думи жертвата повярвала и оставила 11 бона на улицата, пак в торба до гаража. "Полицаите" й казали веднага след това да се скрие в банята на апартамента и да чака там края на операцията.

Съпругът на измамената усещал, че нещо става и когато видял, че жена му излиза набързо от дома се обадил на сина си. Той пък се сетил, че се върти някаква измама и започнал да звъни на стационарния и мобилния телефон на майка си. И двата давали заето. Свързал се едва след като свършила "операцията", а бандитите вече били задигнали парите. Общата сума от малко над 13 хиляди лева била от продадени наскоро имоти и с тези пари фамилията трябвало да изплати заеми. Схемата полицейска операция с бонус за съвестните граждани се прилага поне за втори път от началото на тази година.

В петък започна плащането на данъците за 2018 година в Община Шумен, а от понеделник на всички гишета ще раздават листовки с указания как хората да разпознават и да се предпазват от измами, обясни говорителят на ОДМВР - Шумен Ася Йорданова. Кметът на Шумен, който е бивш полицейски директор, разпоредил да напечатат листовките и щом свършат да допълнят тиража.