Прокуратурата поиска постоянен арест за кмета на с. Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още четирима души. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, които ги уличават в участие в организирана престъпна група, която се занимавала с лихварство, изнудване, побои и др.
Прокуратурата се позова на показанията на 8 свидетели, които са разказали пред разследващите за случаи на побои, имотни измами, заплахи за убийство и саморазправа. Според прокурорите има реална опасност обвинените да извършат други престъпления, ако бъдат освободени.
 
Групата е действала през дълъг период от време и е била със строга йерархия и трайна престъпна дейност. Според защитата обаче в случая става дума за "селска драма", която е провокирана от неуспял кандидат за кмет на с. Галиче.
 
"Създава се ореол на зловещ човек, който е облечен във власт", заяви пред Апелативния спецсъд адвокат Иво Найденов. Той посочи и че повечето свидетели са разпитани пред съдия и дори да бъде на свобода, кметът Ценко Чоков няма как да им повлияе. "Той е арендатор, земеделски производител и има задължения като кмет. Винаги е бил на разположение на своите съселяни, бил е съвестен и дори не е ползвал отпуск", заяви адвокат Найденов.
 
Във връзка с обвиненията за лихварска дейност, защитникът коментита, че няма нито едно писмено доказателство. "Явно са изключително талантливи и паметта им е компютризирана, щом не е намерено нито едно писмено доказателство или документ. Явно помнят за целия този период на кого колко са дали", допълни Найденов.
 
Чоков помагал на съселяните си в труден момент - на някои давал пари заради здравословен проблем, а на други - заради финансови затруднения. Но не си е търсил парите, обясни Найденов, позовавайки се на свидетелски показания. Защитата посочи, че кметът на Галиче има имот в София, където може да бъде и под домашен арест. В Галиче до стаята на кмета била тази на полицейските инспектори и ако е имало чадър над Ценко Чоков, синът му нямало да бъде осъден, твърди защитата. Решението на магистратите ще бъде произнесено след минути.

Юлия СТОЯНОВА, БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ